Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina castiga din nou dreptul de a gestiona 166.000 de hectare de padure


Intră acum și în grupul de

Curtea de Apel Timişoara a decis luni să dea câştig de cauză Fondului Biserices Ortodox din Bucovina şi să recunoască dreptul de proprietate al acestuia pentru o suprafaţă de teren cu vegetaţie forestieră de peste 1666.000 de hectare în judeţul Suceava.

La Curtea de Apel Timişoara s-au judecat toate apelurile faţă de decizia Tribunalului Suceava dată în luna martie a anului 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure, formulate de Direcţia Silvică Suceava, statul român prin ANAF şi Instituţia Prefectului Suceava, dar şi de Fondul Bisericesc care a cerut în apel să fie pus în posesie şi cu clădirile construite de Direcţia Silvică Suceava pe terenurile aparţinând acestei fundaţii.

Conform istoricului întregii operaţiuni, Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obliga Regia Naţională a Pădurii, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 de hectare.

Ulterior acestei decizii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara.

Situaţia cu pădurile revendicate de FBOB dateazăd e mai multă vreme şi a fost mai degrabă un fel de telenovelă între autorităţile statului şi jurişrii şi avocaţi Fondului. Astfel, Comisia judeţeană de fond funciar Suceava şi-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competenţa de soluţionare a cererii Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafeţe de aproximativ 192.000 de hectare de pădure, cât a solicitat în primă instanţă FBOB motivând că nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar şi al Legii 247/2005 a proprietăţii.

Potrivit unei note prezentate la acea vreme în susţinerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înfiinţare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere şi nu de proprietate, fiind considerată o fundaţie înfiinţată de statul român.

Reacţii de după decizia Curţii de Apel

Avocatul Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei, suceveanul Vasile Tudor, a declarat, luni, că hotărârea Curţii de Apel Timişoara prin care se menţine decizia de retrocedare a 166.613 ha de pădure, este un pas important în acest proces, pentru câştigarea lui definitivă. De cealaltă parte directorul general al RNP, suceveanul Valerian Solovăstru, a anunţat că va fi introdus recurs la decizia Curţii însă ea va fi aplicabilă până la o nouă decizie.

Avocatul Vasile Tudor a ţinut să remarce că lupta pentru dreptul de proprietate al Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina a început la 11 aprilie 2001, când s-a introdus acţiunea la Tribunalul Suceava şi că după aproape nouă ani de judecată, în al treilea ciclu procesual, s-a admis să i se lase Fondului în deplină proprietate suprafaţa de terenuri împădurite şi construcţiile care au aparţinut acestei fundaţii. El a mai precizat că hotărârea Curţii de Apel Timişoara de a respinge apelurile formulate este definitivă şi va putea fi pusă în executare înainte de a se ajunge în recurs, ceea ce reprezintă un avantaj imens pentru FBOB. „Acest proces este unul destul de îndelungat. Cam greu se naşte statul de drept şi nu din cauza instanţelor ci a autorităţilor statului care ar trebui să acţioneze pentru restituirea proprietăţilor confiscate abuziv”, a ţinut să precizez la final Vasile Tudor. Din punctul său de vedere decizia Curţii de Apel Timiţoara este „un pas important” spre finalizarea acestui proces şi şi-a exprimat convingerea că şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va confirma această soluţie.
Vasile Tudor a mai subliniat că instanţa a stabilit calitatea procesuală activă a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina care este echivalent cu calitatea de proprietar, iar revendicarea se mai poate discuta doar sub aspectul întinderii proprietăţii. „Dreptul de proprietate al Fondului a fost recunoscut în mod definitiv”, a mai spus avocatul sucevean.


Intră acum și în grupul de