Ruta culturală a bisericilor de lemn din Bucovina a fost recunoscută, certificată și inclusă în Ruta culturală națională. Flutur: Bucovina continuă să fie tot mai atractivă, numărul mare de turiști din ultima perioadă fiind un indiciu clar că județul Suceava este un județ sigur


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că a fost recunoascută și certificată a cincea rută culturală propusă de Consiliul Județean Suceava – „Ruta culturală a bisericilor de lemn din Bucovina”.

Ruta va face parte din ,,Ruta culturală națională a bisericilor de lemn din România” alături de cele din județele Bihor, Cluj, Satu Mare și Maramures.

El a arătat că bisericile de lemn se alătură bisericilor pictate, monumente inestimabile UNESCO, care atrag ca un magnet turiștii în județul Suceava.

„Astfel,  Bucovina continuă să fie tot mai atractivă,  numărul mare de turiști din ultima perioadă fiind un indiciu clar că județul Suceava este un județ sigur”, a spus Flutur.

El a menționat că ruta bisericilor de lemn din Bucovina va contribui la promovarea valorilor culturale și spirituale ale civilizației lemnului în această regiune, prelucrarea lemnului fiind principala ocupație a locuitorilor din zona de munte a județului Suceava, județul cu cea mai mare suprafață împădurită din țară.

Potrivit lui Flutur, adevărate opere de artă ale meşterilor populari, de cele mai multe ori anonimi, cele aproximativ 100 de biserici de lemn din Bucovina, din care 29 sunt incluse în Lista Monumentelor Istorice – patru de categorie A și 25 de categorie B – vorbesc nu doar despre trăinicia lemnului, despre iscusința meșterilor lemnari, ci și despre credința înaintașilor noștri.

Ruta bisericilor de lemn din Bucovina a fost recunoscută de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism ca Rută Cultural Turistică, care să fie parte integrantă în Ruta Cultural Turistică Națională, alături de rutele cu aceeași tematică din județele Bihor, Cluj, Satu Mare și Maramureș.

Pornind din localitatea Drăgușeni, situată în partea de sud-est a județului Suceava, la 50 de km de municipul Suceava, unde se vizitează Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Spiridon”, ruta culturală include alte 15 atracții turistice, precum: Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din localitatea Forăști, Biserica de lemn „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina” din Rădășeni, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Bănești-Fântânele, Biserica de lemn „Înălțarea Domnului” din Vama, adăpostită astăzi în Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, Biserica de lemn „Sfântul Dumitru”, cunoscută și sub denumirea de Biserica Veche, din Adâncata, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Humoreni, comuna Comănești, Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Botoșana, Biserica de lemn „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea Horodnic de Jos, Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Bilca, Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna, cunoscută și ca Biserica Veche a Putnei / Biserica de lemn a lui Dragoș Vodă, cea mai veche biserică de lemn din România, una dintre cele mai vechi din Europa și singura biserică medievală de lemn păstrată pe teritoriul României, Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din localitatea Horodnic de Sus, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Vama, Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc, cea mai mare biserică de lemn din ţară, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din satul Colacu, adevărat monument de arhitectură și Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din localitatea Broșteni.


Intră acum și în grupul de