Primaria Suceava nu poate suporta majorarea pretului de productie al gigacaloriei Termica SA (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat miercuri că săptămâna viitoare va merge împreună cu directorul Termica SA Suceava atât la Ministerul Economiei pentru a discuta despre situaţia centralei electrotermice cât şi la ANRE pentru a vedea motivele creşterii preţului de producţie al gigacaloriei de la 360,4 lei la 384,7, ceea ce reprezintă o majorare cu 6,6 la sută. „Sunt curios cum au stabilit preţul de producţie, în condiţiile în care s-au redus pierderile de agent termic, iar costurile la combustibili s-au redus. E o anomalie”, a spus edilul-şef, care a explicat că Primăria Suceava nu va putea suporta o asemenea creştere, arătând că în prezent preţul de referinţă al gigacaloriei este de 168 de lei, subvenţia pentru combustibil este de 64,65 lei, iar administraţia locală suporta restul de 117 lei din preţul de producţie.

Lungu a spus că prin aplicarea noului preţ de producţie, Primăria Suceava va trebui să suporte 141 de lei pentru fiecare gigacalorie, reprezentând o creştere de 23,79 de lei. „Nu putem aproba în Consiliul Local acest nou preţ”, a spus Lungu. El a arătat că, în acelaşi timp, s-a redus şi cota de energie electrică pe care Termica SA o poate furniza sistemului naţional, de la 190.176,9 Mwh la 128.582,5 Mwh, iar preţul de livare a fost diminuat de la 387,12 lei/Mwh la 383 lei/Mwh. „Este o situaţie delicată la Termica”, a spus primarul.

El consideră că se impune, ca în cel mai scurt timp, să se finalizeze reglementarea patrimonială între Termica SA şi Consiliul Local Suceava şi să înceapă construcţia unei noi centrale termice dimensionată la nevoile actuale ale municipiului Suceava, în condiţiile în care actuala centrală este supradimensionată, fiind construită iniţial pentru a furniza energie termică societăţilor de pe platforma industrială a oraşului, care între timp şi-au încetat activitatea. „Avem aprobarea de principiu a Consiliului Local pentru o nouă centrală termică şi voi solicita directorului Termica să prezinte în cel mai scurt timp o strategie clară privind termoficarea pentru a o putea aproba şi apoi să facem licitaţia astfel încât cel mai târziu în iarna 2011-2012 să avem noua centrală termică”, a spus Ion Lungu.

El a mai spus că va propune CL Suceava ca municipalitatea să suporte 10 la sută din subvenţie, urmând ca restul să fie trecut pe pierderi la Termica SA. Lungu a subliniat că în caz contrar se pune în pericol funcţionarea administraţiei locale. „Nu putem pune în pericol funcţionarea Primăriei şi a Consiliului Local. Riscăm să punem în pericol şi planul investiţional din municipiu”, a mai spus Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de