Anunț îngrijorător al managerului SJU Suceava, Alexandru Calancea: În noiembrie-decembrie estimăm că vom avea nevoie de dublarea sau chiar triplarea numărului de paturi pentru patologia Covid din spitale // VIDEO


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, a făcut, marți, un anunț îngrijorător privind estimările legate de epidemia de Covid-19, apreciind că va fi necesară dublarea sau chiar triplarea numărului de paturi pentru pacienții Covid  din județ.

„Trecem printr-o perioadă dificilă pentru noi, ca județ, dificilă pentru țară, dificilă în general la nivel mondial, dar asta nu trebuie să ne îngenuncheze. Cu siguranță vom izbândi în lupta asta cu virusul acesta nenorocit și nu am decât să fiu optimist și în ceea ce urmează chiar dacă previziunile noastre arată că suntem într-un val doi mult mai amplu decât ceea ce am simțit cu toții în primăvară”, a spus Calancea într-o conferință de presă.

El a arătat că la nivel mondial, la nivel de țară, dar și la nivelul Sucevei vom avea nevoie, din păcate, de cel puțin o dublare a numărului de paturi destinate patologiei Covid sau poate chiar triplare în cele mai sumbre scenarii.

Calancea a spus că o situație dificilă este cea a paturilor de terapie intesivă pentru pacienții Covid, arătând că luni a fost necesară temporizarea în UPU a unui pacient din Vatra Dornei care avea nevoie de terapie intesivă și că s-a apelat și la alte spitale din țară, fiind oferit un accept de la Spitalul Municipal Bârlad, dar doar după ce ar fi fost stabilizat.

„Este foarte greu de găsit locuri de terapie intensivă în țară. Spitalele se confruntă cu aceeași problemă pe care o avem și noi. Terapiile intensive sunt pline peste tot și de aceea este nevoie de o coordonare mult mai bună pe fiecare județ pentru a găsi cele mai bune soluții pentru această problemă care este din ce în ce mai apăsătoare”, a spus Calancea.

Managerul SJU Suceava a arătat că spitalul nu se confruntă foarte des cu situații de acest fel, dar consideră că este foarte greu pentru un medic să spună că nu are locuri.

„La nivelul țării este o problemă majoră. Trebuie să fim mult mai bine organizați ca spitale”, a spus Calancea care a adăugat că în județul Suceava sunt 300 de paturi pentru patologia Covid, din carea 200 la SJU Suceava și 100 la Spitalul Municipal Rădăuți.

„Previziunile sunt sumbre și vom avea nevoie de dublarea sau chiar triplarea acestui număr. Vom avea nevoie de 600 de paturi sau chiar 900 de paturi în viitorul apropiat. Vorbim de un vârf pe care noi îl așteptăm în noiembrie-decembrie”, a spus Calancea.

El a menționat că înființarea de sectoare Covid în celelalte spitale din județ ajută SJU Suceava și SM Rădăuți.

„Va fi un plus de 150 de paturi. Este un prim pas, tot insuficient față de ceea ce credem că va fi noiembrie-decembrie”, a declarat Calancea.

El a apreciat că SJU Suceava nu va mai ajunge integral Covid dacă va exista o coordonare la niveul activității medicale în județ.

„Reamintesc că SJU Suceava este spital de urgență și nu mai avem niciun alt spital care să preia activitatea pe care noi o facem”, a spus managerul SJU Suceava.

El a subliniat că este necesară o foarte bună organizare, iar în această luptă trebuie să fie antrenați toți cei care pot să ajute, respectiv medicina de familie, Serviciul județean de ambulanță și toate celelalte spitale.

„SJU Suceava ar trebui să trateze doar cazurile severe, în timp ce cazurile ușoare, să fie și în spitalele teritoriale”, a spus Alexandru Calancea.


Intră acum și în grupul de