Ion Lungu reia apelul de respectare a măsurilor sanitare pentru ca Suceava să nu intre din nou în carantină și speră în reducerea numărului de cazuri pentru a se redeschide piețele. Vestea proastă este că licitația pentru tabletele elevilor a fost contestată


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut, miercuri, un nou apel sucevenilor să respecte măsurile impuse în situația de criză sanitară, apreciind că în municipiu numărul de cazuri este stabilizat la un platou și că rata de infectare este sub 4 la mia de locuitori în condițiile în care în mai multe localități din Ardeal s-a trecut de o rată de infectare de 10 la mia de locuitori.

El a spus că o măsură importantă este purtatul măștii de protecție, iar până va veni un vaccin nu există altă soluție decât ca fiecare să se protejeze, să poarte masca în spații închise sau deschise, în birouri, la serviciu, în autobuze, piață, dar și să fie păstrată distanța fizică și igiena personală.

„Făcând aceste lucruri contribuim la scăderea presiunii pe Spitalul Județean. Făcând acest lucru vom reuși să avem cât mai puține persoane bolnave care să meargă la spital, cât mai puține persoane care să meargă la ATI și, de ce nu, să reducem numărul de decese”, a declarat primarul.

El susține că făcând aceste lucruri va exista posibilitatea întoarcerii la o stare de „aproximativă normalitate” în învățământ care se desfășoară online.

Primarul a spus că, înaintea prelungirii stării de alertă, învățământul în municipiul Suceava se desfășura în sistem hibrid și era „cât de cât” o formă mai acceptabilă.

Ion Lungu a mai declarat, că din păcate, licitația pentru cele 1000 de tablete pentru elevi organizată de Primăria Suceava a fost contestată de unul dintre competitori și că aceasta se va soluționa de autoritatea națională de soluționare a contestațiilor.

El a mai anunțat că Primăria Suceava a depus proiectul de achiziție de tablete, laptopuri și alte echipamente pentru învățământul on line în valoare de 3,5 milioane de euro cu fonduri europene.

„Respectând regulile și diminuând numărul de persoane infectate în orașul nostru și sper să se întâmple asta și în țară, comercianții care vând astăzi în aer liber se vor putea întoarce în piețele acoperite pe care le avem, în Piața Centrală și Piața Burdujeni”, a spus primarul.

Ion Lungu și-a cerut scuze în fața sucevenilor pentru închiderea piețelor, precizând că nu primarul a dispus măsura, ci Guvernul în urma recomandărilor unor specialiști.

„Vrem să sărbătorim sfârșitul de an în condiții de liniște, cu cât mai puține infectări. Ne așteaptă o iarnă grea în ceea ce privește acest coronavirus până în primăvară. Sunt vești bune la orizont că vin aceste vaccinuri”, a spus Lungu care a menționat însă că se întrevede abia în primăvară sosirea acestor vaccinuri.

De aceea, el a reluat apelul ca sucevenii să facă tot posibilul să nu se ajungă la starea de carantină.

„Noi am pătimit destul în această primăvară pe această temă și consider că nu mai trebuie să intrăm în carantină și să facem tot posibilul să evităm acest lucru în această perioadă de toamnă spre iarnă”, a spus Ion Lungu.  


Intră acum și în grupul de