Gerul vine peste Suceava: Codul Galben, ridicat la nivel de Cod Portocaliu


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava anunţă un ger de îngheaţă pietrele pentru următoarele trei zile, astfel, în nopţile de duminică spre luni şi luni spre marţi, în judeţ se vor înregistra „temperaturi extreme”. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a ridicat nivelul de avertizare de la cod galben, la cod portocaliu, pentru şapte judeţe din centrul şi nord-estul ţării.

Astfel, în nopţile de 24/25 şi 25/26 ianuarie, în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi în judeţele Braşov, Harghita şi Covasna se vor înregistra temperaturi extreme, cu valori minime ce vor cobori sub – 26 de grade.
Restul ţării, cu excepţia judeţelor de la graniţa vestică, rămâne sub atenţionarea de cod galben.

Potrivit ANM, „în intervalul 24 ianuarie ora 10 – 27 ianuarie ora 08, în estul, sudul şi centrul ţării vremea se va menţine geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încât temperaturile minime nocturne se vor încadra în general între -25 şi -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative. În partea de sud-est a teritoriului, în intervalul 24 ianuarie ora 10 – 25 ianuarie ora 10.00, vântul va mai prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 40 – 50 km/h, spulberând izolat zăpada şi determinând local scăderea valorilor”.

Precizăm că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Rădăuţi s-au înregistrat -27 grade Celsius.
Meteorologii suceveni explică faptul că valorile extrem de scăzute sunt cauzate de gradul de nebulozitate mai redus decât se estima iniţial, adică nu vor mai fi la fel de mulţi nori. Radiaţia nocturnă va fi foarte intensă, pe un strat de zăpadă consistent, temperaturile scăzând astfel cu 2-3 grade sub ceea ce se estimase.
Aceştia mai menţionează că dimineţile de luni şi marţi vor fi cele mai geroase de până acum.


Intră acum și în grupul de