Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: Procesiunea specială cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a unit în credință preoți, monahi și credincioși și a adus mângâiere bolnavilor și personalului medical, copiilor și bătrânilor, celor lipsiți de sprijin și celor singuri


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis că procesiunea specială cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a parcurs, luni și marți, principalale comunități din județul Suceava și a unit în credință preoți, monahi și credincioși care și-au pus toată nădejdea în mijlocirea puternică a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava înaintea Doctorului trupurilor și al sufletelor/

Procesiunea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților unind și cuprinzând astfel în rugăciune pe toți credincioșii din întreaga eparhie.

„Nu a fost o procesiune în sensul tradițional, având în vedere contextul, ci totul a fost planificat, în cel mai mic detaliu, în urma consultărilor cu autoritățile locale și județene, stabilindu-se localitățile prin care urma să se treacă pentru a ajunge în cât mai multe comunități”, arată Arhiepiscopia Sucevei.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților menționează că dacă la începutul acestei pandemii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, s-a organizat un eveniment similar, însă doar pe raza municipiului Suceava, înțelegând nevoia credincioșilor de a-și simți ocrotitorul aproape, s-a hotărât replicarea procesiunii din primăvară în tot județul.

Astfel, în dimineața prăznuirii Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, racla cu odorul cel prețios a fost ridicată pe umerii slujitorilor catedralei și așezată într-o mașină împodobită cu flori și icoana Sfântului, pentru a porni pe meleagurile sucevene. Racla a fost însoțită de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, de părintele arhimandrit Serafim, stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, de părintele arhimandrit Valerian, mare eclesiarh la Catedrala Arhiepiscopală, și de un sobor de preoți și diaconi de la Centrul Eparhial Suceava.

În prima zi, Sfântul Ioan a adus binecuvântarea sa în Protopopiatele Suceava I, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc, poposind preț de câteva clipe la mănăstirile Dragomirna, Bogdana, Putna, Sihăstria Putnei, Marginea, Sucevița, Moldovița, Gheorghițeni pentru ca obştile de maici sau de călugări să înalțe rugăciuni stăruitoare pentru încetarea acestei boli.

Alături de preoții lor, sucevenii, unii îmbrăcați în frumosul port bucovinean, în semn de respect și prețuire, nu l-au lăsat singur pe Sfântul lor drag, ieșind în pragul porților cu flori și busuioc, lumânări și candele aprinse, cu icoane și ștergare cusute în casă, cu lacrimi în ochi, cuget înălțat spre Dumnezeu și inimă smerită.

În cea de-a doua zi, procesiunea s-a îndreptat către mănăstirile Probota, Cămârzani, Râșca, Sihăstria Râșca, Slatina, Voroneț și Humor, din protopopiatele Fălticeni și Suceava II, continuând momentul de rugăciune început în prima zi.

Nu au fost trecute cu vederea nici spitalele din Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fălticeni, Suceava, precum și Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, așezămintele pentru persoane defavorizate de pe lângă mănăstirile Buciumeni şi Groși, Așezământul de Asistență Socială „Sf. Andrei” Fălticeni, așezământul de bătrâni din Suha-Mălini, aducând astfel mângâiere bolnavilor și personalului medical, copiilor și bătrânilor, celor lipsiți de sprijin și celor singuri.

Cântările bisericești s-au împletit cu mireasma de tămâie, clopotele au sunat prelung, chemând spre plecarea genunchilor și îngenuncherea inimii, întărirea credinței și unirea în duh de rugăciune.

„Preoți, monahi și credincioși și-au pus toată nădejdea în mijlocirea puternică a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava înaintea Doctorului trupurilor și al sufletelor, ca să alunge teama și descumpănirea resimțite în aceste vremuri grele și să așeze în loc nădejdea, curajul, pacea și încrederea în purtarea de grijă a Mult Milostivului Dumnezeu. Și dacă această boală nu se va sfârși curând, nu ne vom lăsa cuprinși de deznădejde, nici nu ne va slăbi credința, nici nu ne vom pierde dragostea, ci mai stăruitor ne vom ruga, având drept pildă viața și mucenicia Sfântului nostru!”, a mai transmis Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.


Intră acum și în grupul de