IPS Calinic: Ceea ce am găsit în eparhie legat de numirea preoților, rămâne așa cum am găsit. De la venirea mea în Arhiepiscopie numirile s-au făcut prin concurs, dar nu exclud posibilitatea unor numiri prezidiale în interesul Bisericii


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, susține că numirile de preoți făcute până la venirea sa în fruntea eparhiei rămân așa cum le-a găsit, dar că din iulie, numirile se fac prin concurs.

Într-un răspuns la întrebarea unei credincioase care dorește să afle ce măsuri va lua cu preoții numiți direct în parohiile din oraș, considerând că aceste numiri au fost nestatutara și abuzive, IPS Calinic răspunde că nu crede că aceste numiri nu au fost făcute nestatutra și abuziv, ci prezidial.

„Ce-am găsit în eparhie legat de numirea preoţilor rămâne aşa cum am găsit. Şi aceasta pentru că preoţii care au fost numiţi în oraş de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Pimen, şi la care faceţi referire, nu au fost numiţi „nestatutar și abuziv”, ci au fost numiţi, probabil, prezidial”, arată IPS Calinic.

Potrivit acestuia, în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române există o prerogativă a ierarhului, care îi dă posibilitatea unor astfel de numiri.

„Aşadar, stimată doamnă, eu nu sunt în măsură să judec ceea ce nu cunosc, şi anume care dintre prevederile menţionate au stat la baza numirilor pe care le aduceţi în discuţie ca fiind „nestatutare și abuzive””, a menționat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Mai mult, IPS Calinic amintește că de la venirea sa în calitate de chiriarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în 26 iulie 2020, numirile în parohiile urbane – de oraş – s-au făcut prin concurs, iar în cele din mediul rural, prin concurs de dosare.

„Nu exclud posibilitatea unor numiri prezidiale, doar în interesul Bisericii, nici în perioada în care sunt eu la cârma în eparhie”, a conchis IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de