Depozitul ecologic ce urmeaza a fi construit la Moara a trezit interesul a 24 de firme romanesti si straine

Nouă asocieri de firme româneşti şi străine au depus oferte la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Suceava în vederea execuţiei depozitului ecologic de deşeuri din comuna suceveană Moara. Potrivit vicepreşedintelui CJ Suceava, Daniel Cadariu, cele nouă asocieri cuprind în total 24 de firme, din care patru consorţii ale unor firme din Austria, două asocieri de firme din Germania şi două asocieri de firme din România, precum şi o asociere de firme din Finlanda. Valoarea proiectului, fără TVA este evaluată la 26,7 milioane de lei, iar termenul de execuţie este de şase luni.

Cadariu a arătat că documentaţiile depuse sunt elaborioase, având fiecare câte aproximativ jumătate de metru cub de documente şi că este posibil, ca în această situaţie, analiza ofertei să dureze 20 de zile, termenul maxim legal.

El a menţionat că potrivit planificării discutate cu consultantul proiectului, la începutul lunii aprilie urmează să fie finalizată întreaga aplicaţie şi să fie depusă la UE în vederea aprobării şi încheierii contractului de finanţare. Totodată, cheltuielile eligibile făcute de CJ Suceava pentru implementarea acestui proiect vor putea fi apoi decontate.

Vicepreşedintele CJ Suceava a apreciat că acest depozit ecologic de deşeuri din judeţ ar putea fi inaugurat în septembrie sau octombrie, iar în aceste condiţii CJ Suceava a transmis adrese celor 23 de primării ce depozitează, în prezent, deşeurile la groapa de gunoi a municipiului Fălticeni, să găsească soluţii alternative de depozitare de la închiderea gropii din Fălticeni, la sfârşitul lunii iunie şi până la deschiderea depozitului ecologic din comuna Moara.

CJ Suceava a decis să asigure fonduri pentru începerea lucrărilor la primul depozit ecologic de deşeuri din judeţ, care apoi să fie recuperate din finanţarea europeană a proiectului, în condiţiile în care procedurile pentru obţinerea finanţării sunt de durată, iar localităţile din judeţul Suceava nu vor mai avea unde depozita gunoaiele din cauză că majoritatea gropilor de gunoi au fost închise sau urmează să fie închise. Astfel, se speră că în acest fel se va putea deschide, în toamna acestui an primul depozit ecologic de deşeuri din judeţ, în zona comunei Moara din apropierea municipiului Suceava.

Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construită un al doilea depozit ecologic de deşeuri, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta.
Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 50 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.