Modificări în Strategia națională de vaccinare împotriva Covid-19: Vârstnicii și persoanele vulnerabile au prioritate la vaccinare. Pe parcursul unei zile, 75% din programări vor fi destinate lor și 25% persoanelor din domeniile esențiale

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) anunță că, în data de 20 ianuarie, a fost modificată Strategia națională de vaccinare împotriva Covid-19, vârstnicii și persoanele vulnerabile devenind prioritate la vaccinare.

Astfel, potrivit CNCAV, Serviciului de Telecomunicații Speciale va modifica la rândul său platforma de programare, astfel încât să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile.

Concret, pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare.

Sursa citată arată că, pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului.

După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a.

Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv.