Primăria Suceava nu are personal pentru deschiderea nici măcar a unui centru comunitar de vaccinare împotriva Covid-19. Ion Lungu face un apel cadrelor medicale să se alăture campaniei de vaccinare pentru că este vorba și de responsabilitate civică


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut, miercuri, un apel către cadrele medicale din municipiul Suceava să se alăture campaniei de vaccinare din municipiu pentru că, până acum, nu și-au exprimat dorința decât un număr foarte mic, insuficient și pentru a deschide un singur centru de vaccinare.

Lungu a spus că dorește semnarea de contracte de prestări servicii cu cadrele medicale și registratorii pentru cele cinci centre comunitare de vaccinare dar marea problemă este că nu sunt doritori.

„Noi am avut discuții la DSP, ne-am adresat Colegiului Medicilor cu o adresă, am avut discuții la Primărie cu președinta asociației medicilor de familie, cu medici de familie. Ne-ar trebui o structură de minim zece medici, 20 de asistenți medicali și 10 registratori dacă mergem pe un singur flux de vaccinare. Din păcate, sunt doar trei medici doritori. Nu avem un echipaj complet să deschidem măcar un centru. Noi vrem să deschidem, în primă etapă, două centre, cum am discutat și cu DSP, cel de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” și cel de la Școala nr 11 din cartierul Burdujeni”, a spus Lungu.

Primarul a mai declarat că niciun medic nu vrea să fie medic coordonator din simplul motiv că nu au indemnizație suplimentară și că toți medicii sunt plătiți la fel.

„Din punctul lor de vedere, spuneau medicii de familie, medicul coordonator, care are cea mai mare responsabilitate la acest centru de vaccinare, ar trebui să aibă indemnizație suplimentară. Medicii sunt plătiți cu 90 de lei pe oră, asistenții medicali cu 45 de lei pe oră, iar registratorii cu 20 de lei pe oră”, a arătat Ion Lungu.

📺 Conferință de presă la Primăria Suceava

📺 Conferință de presă la Primăria Suceava

Publicată de NewsBucovina.ro pe Marţi, 2 februarie 2021

El a făcut un apel de suflet către cadrele medicale și le-a transmis că este vorba și de un gest de responsabilitate civică implicarea în campania de vaccinare.

„Fac un apel de suflet la cadrele medicale din municipiul Suceava, în primul rând la medicii din municipiul Suceava disponibili, fie că discutăm de medici de familie, medici pensionari, medici din policlinici private. Este până la urmă o chestiune de responsabilitate civică. Eu zic că nu avem voie să ratăm această etapă de vaccinare. Acum sunt aceste sincope cu aprovizionarea dozelor de vaccin, dar așa cum spune Guvernul, se va intra în normalitate cu acestă aprovizionare și vor fi funcționale toate aceste centre din municipiul Suceava. Ca atare, avem nevoie de cadre medicale, în special de medici. Primăria municipiul Suceava vrea să fie o campanie de vaccinare reușită, să imunizăm cât mai mulți oameni din orașul nostru. Noi am pătimit cel mai mult cu acest coronavirus. Tocmai de aceea, în această etapă trebuie să vaccinăm cât mai mulți suceveni pentru că sunt tot mai mulți doritori”; a spus primarul.

El a mai declarat că a constatat o dorință a populației de a se vaccina și că este contactat de suceveni care îl întreabă care sunt procedurile.

„Dragi medici din municipiul Suceava, vă respect, am fost alături de dumneavoastră în această perioadă grea de pandemie, de carantină. Vă rog să dăm dovadă de solidaritate și vă rog să ne contactați la Primărie, la Direcția de Asistență Socială, să putem semna aceste contracte de prestări servicii, să putem completa schemele acestor centre de vaccinare și, în special, cu medici coordonatori”, a spus Ion Lungu.

Primarul speră ca apelul său să aibă efect și să se reușească în perioada următoare completarea acestor  scheme pentru centrele comunitare de vaccinare și să fie trimise la DSP.

„Am avut discuții la DSP. Ei spun că au creat și ei o platformă, au pus-o la dispoziția medicilor, cadrelor medicale, dar din păcate nu este foarte multă lume doritoare. Știu că a fost un an greu. Am discutat cu medicii de familie, sunt și ei obosiți, au fost afectați în această perioadă, au avut mult de lucru, dar totuși trebuie să facem acest efort ca această campanie de vaccinare să fie o reușită în orașul nostru”,  a mai declarat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de