14 obiective din judet, afectate de inundatii pe cursuri de apa, intra in reabilitare


Intră acum și în grupul de

Administraţia judeţeană suceveană a primit o informare din partea Ministerului Mediului potrivit căreia în lista de investiţii a Administraţiei Naţionale „Apele Române” au fost incluse 14 obiective din judeţ, care vor beneficia, în anul 2010, de o finanţare de la bugetul de stat în valoare totală de 33, 861 de milioane de lei. Anunţul aparţine vicepreşedintelui CJ Suceava, Daniel Cadariu, care a arătat că încă din cursul lunii iunie 2009, reprezentanţi ai Ministerului Mediului împreună cu conducerea Administraţiei Naţionale „Apele Române” au vizionat lucrările critice de apărare împotriva inundaţiilor din judeţul Suceava, iar CJ Suceava a solicitat ulterior alocarea unor fonduri pentru reabilitarea obiectivelor afectate de viiturile din perioada 2006 – 2008, formate pe cursurile de apă.

Cadariu a menţionat că urmează să fie finanţate 14 obiective din bazinele râurilor Suceava, Moldova, Bistriţa şi Dorna. Astfel, vor fi finanţate lucrări de reamenajare a râului Suceava în zonele Ulma-Brodina-Staja, şi Vicovu de Sus-Frătăuţii Noi şi afluenţi ai acestui râu, dar şi sursa de alimentare cu apă a municipiului Rădăuţi sau barajul prizei de la Mihoveni.

Pe râul Moldova urmează să fie efectuate lucrări de apărare a frontului de captare a apei de la Berchişeşti, zona de unde se asigură alimentarea cu apă potabilă a municipiului Suceava, apărarea frontului de captare a apei de la Baia, sursa de alimentare cu apă a municipiului Fălticeni şi va fi reamenajat sectorul Fundu Moldovei – Gura Humorului – 3.300.000 lei
Totodată, vor fi finanţate lucrări de amenajare a râului Dorna pe sectorul Poiana Stampei – Vatra Dornei, râul Bistriţa pe sectorul Iacobeni – Sabaşa şi digul de apărare al oraşului Siret pe pârâul Negostina.

Potrivit lui Cadariu, Ministerul Mediului va propune la şedinţa de Guvern care se va desfăşura la Iaşi finanţarea altor lucrări necesare reabilitării unor obiective afectate de calamităţi şi se va propune aprobarea unui memorandum privind identificarea resurselor financiare pentru finanţarea unor lucrări de prevenire, diminuare sau înlăturare a efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, care se pot produce pe cursurile de apă din administrarea Direcţiei Apelor Siret şi Direcţiei Apelor Prut.

El a arătat că în urma aprobării memorandumului, se va promova imediat proiectul de Hotărâre de Guvern privind finanţarea obiectivelor respective. În cazul judeţului Suceava, memorandumul are în vedere finanţarea de lucrări pentru pâraiele Remezeu, Voitinel, Clit şi pe râul Moldova pe tronsoane Brăiești-Băișești și Cornu Luncii-Baia.


Intră acum și în grupul de