DSP Suceava: 91 de teste rapide antigen au fost folosite în ultimele 20 de zile în cabinetele medicale școlare din județ, iar în 11 cazuri rezultatul a fost pozitiv


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, consilier Gabriela Băncilă, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că în perioada 8- 28 februarie, au fost utilizate în cabinetele medicale școlare ale unităților de învățământ 91 de teste rapide antigen pentru COVID-19 pentru testarea elevilor și personalului din învățământul sucevean.

Băncilă a spus că din totalul acestor teste efectuate, în 11 cazuri rezultatul a fost pozitiv, iar în 80 de cazuri rezultatul a fost negativ.

Ea a precizat că Ministerul Sănătății a repartizat Direcției de Sănătate Publică Suceava 30 000 de teste rapide antigen pentru SARS-CoV-2, iar o parte dintre acestea au fost distribuite unităților de învățământ care au cabinete medicale școlare.

Ministerul Sănătății a informat, vineri, că până la data de 26 februarie a.c., au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București peste 1,15 milioane de teste rapide antigen SARS-CoV-2, iar peste 66% dintre acestea au fost distribuite în cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unități de învățământ și 3.226.554 de persoane, dintre care 2.918.275 de elevi. Până în prezent, au fost folosite 4.375 de teste, 92% dintre acestea au avut rezultat negativ, precizează MS.

Sursa citată menționează că testarea antigen SARS-CoV-2 se realizează în conformitate cu Ordinul 3235/93 din 4 februarie 2021 al ministrului Educației și al ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și vizează prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

Reamintim că Guvernul României a decis introducerea testării rapide în unitățile de învățământ la reluarea cursurilor, începând cu data de 8 februarie 2021, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

Ministerul Educației și Cercetării a transmis, în data de 6 februarie 2021,  clarificări cu privire la aplicarea Ordinului comun M.E.C/M.S. nr. 3.235/93/04.02.2021.

Astfel, respectivul ordin prevede la Punctul VII, lit.b) și c) din Anexă că:

„b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

c) Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:

1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;

2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.”

Dispozițiile ordinului comun sunt în concordanță cu prevederile art. 660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătății care prevede:

,,Art. 660 (1) Pentru a fi supus la metode de prevenție, diagnostic și tratament, cu potențial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical/moașă, conform prevederilor alin. (2) și (3), pacientului i se solicită acordul scris.

(2) În obținerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moașa sunt datori să prezinte pacientului informații la un nivel științific rezonabil pentru puterea de înțelegere a acestuia.

(3) Informațiile trebuie să conțină: diagnosticul, natura și scopul tratamentului, riscurile și consecințele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile și consecințele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.”

 “Deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat sau obligația transmiterii consimțământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimțământului informat anterior intervenirii unor situații speciale, precizăm că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativă.

În interesul bunei organizări și al siguranței sanitare în școli, Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale”, a mai informat MEC.

(LB)


Intră acum și în grupul de