Directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Suceava, Aurel Buzincu, după incendiul de la Palatul Administrativ: Este o clădire care ține de istoria intimă a Bucovinei și va trebui refăcută


Intră acum și în grupul de

Directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, Aurel Buzincu, a declarat că speră ca Palatul Administrativ din Suceava să poată fi refăcut.

El a spus că depinde în primul rând ce cantitate de apă a curs din pod în încăperi.

„Cred că se reface. Nu este o problemă. Trebuie refăcută. E o clădire de patrimoniu de la începutul secolului XX, dar care ține de istoria intimă a Bucovinei”, a spus Buzincu.

El a arătat că orice obiect de patrimoniu distrus este o pierdere, dar că speră că nu este distrus și că se va reface în întregime.

Focul de la CJ Suceava e pe final….

Focul de la CJ Suceava e pe final….

Publicată de NewsBucovina.ro pe Sâmbătă, 6 martie 2021

„Chiar inundat complet tavanul la ultimul etaj nu cred că este mare problemă decât pentru ceea ce era acolo: arhive, birouri, etc. Pentru monument, se reface. Este un dezastru, este o catastrofă, nimeni nu se aștepta la așa ceva, dar nu mai mare decât altele. La noi arde ceva în fiecare zi”, a spus Buzincu.

Întrebat dacă această clădire a mai fost afectată de vreun incendiu de când a fost construită, Aurel Buzincu a evitat să se pronunțe, spunând că nu are informații în acest sens.

„Nu știu dacă a mai luat vreodată foc. Clădirea era mai mică. În cea mai mare parte este nouă”, a spus Buzincu.

El a declarat că de-a lungul timpului clădirea a mai fost reabilitată, fără să se distrugă substanța istorică.

El a menționat că după ceea ce a văzut se pare că a fost afectat doar ultimul nivel al imobilului.

„Pare să fie o distrugere a unui nivel care, cine știe, se va reface mai bine”, a spus Buzincu.

Proiectul clădirii Palatului Administrativ în care a funcționat Primăria Suceava a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang, iar lucrarea a fost edificată în perioada 1903-1904, în mandatul primarului Sucevei Franz Cavaler Des Loges.


Intră acum și în grupul de