Flutur se tine de capul primarilor pentru a accesa proiecte europene de dezvoltare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

>„Pentru finanţare, proiecte europene şi nu pixul Consiliului Judeţean care împarte banii”, a fost îndemnul adresat vineri de către conducerea administraţiei judeţene primarilor din localităţile sucevene. Gheorghe Flutur a ţinut să sublinieze că şi CJ Suceava se bazează pe finanţarea lucrărilor de dezvoltare din proiecte europene. „Asta facem şi noi la Consiliul Judeţean, proiecte europene”, a explicat preşedintele CJ Suceava.

El le-a spus primarilor că pentru a asigura cofinanţarea necesară pentru proiectele europene pot să angajeze credite cu garanţii de la stat. „Să luaţi împrumuturi cu garanţia statului pentru proiectele europene”, a spus Flutur care a adăugat că aceste proiecte trebuie să fie depuse cât mai repede pentru că „se va termina şi plafonul de garanţii de la stat”.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a spus că pentru accelerarea absorbţiei de fonduri europene, statul va garanta proiectele locale de infrastructură finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene care au nevoie de credite bancare potrivit OUG9/2010.

El a arătat că beneficiarii acestui sprijin pot fi autorităţile locale, instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate sau institute de cercetare-dezvoltare de drept public şi operatorii regionali de servicii de alimentare cu apă şi canalizare care implementează proiecte finanţate în cadrul Axei prioritare nr.1 din Programul Operaţional Sectorial „Mediu”.

Prefectul a precizat condiţiile în care se pot beneficia de aceste garanţii guvernamentale subliniind că finanţarea garantată este de 80% din valoarea creditului, care poate fi în euro sau lei, iar perioada de atragere a finanţării este de maxim patru ani.

El a menţionat că proiectele ce beneficiază de garanţii guvernamentale trebuie să vizeze domenii ca infrastructura rutieră, infrastructura de energie, alimentări cu apă, canalizare şi tratarea apelor uzate, managementul deşeurilor, infrastructura destinată educaţiei şi cercetării-dezvoltării, infrastructura tehnologică de cercetare şi dezvoltare ştiinţifică, infrastructura în domeniul sănătăţii şi infrastructura în domeniul asistenţei sociale.


Intră acum și în grupul de