Primarii de municipii cer Guvernului să repsecte legea și să asigure finanțarea transportului elevilor în interiorul orașelor de la bugetul de stat


Intră acum și în grupul de

Asociația Municipiilor din România (AMR) a solicitat, marți, Ministerului Educației Naționale  și Ministerului Finanțelor Publice să respecte legislația în vigoare privind asigurarea finanțării transportului elevilor în interiorul municipiilor /orașelor de la bugetul de stat .

Într-un comunicat de presă, AMR arată că potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, inițiat de MEN , se intenționează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel încât NU se va asigura finanțarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/orașelor)  din bugetul de stat, transferând această obligație autorităților locale.

AMR atrage atenția că Legea 226/2020 (care a modificat  Legea educației naționale / 1/2011) stipulează clar ,fără evhivoc ,că:„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic ” ,finanțarea asigurându-se de la bugetul de stat.

Urmare aprobării de către  Parlament a Legii bugetului de stat pe anul 2021 municipiile și-au construit bugetele pe anul în curs plecând de la legislația în vigoare, respectiv de la asigurarea finanțării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat .

„Aprobarea acestei ordonanțe de către Guvernul României prin care se încearcă modificare legislației privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG , după aprobarea bugetului în parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar  funcționarea eficientă a sistemului de învățământ preuniversitar la nivel național”, se arată în comunicatul AMR semnat de președintele AMR, Emil Boc.

Mai mult, primarii de municipii susțin că se încalcă unul din principiile autonomiei locale conform căruia nu se pot transferă responsabilități către autoritățile locale fără asigurarea sursei de finanțare.


Intră acum și în grupul de