DSP Suceava a cumpărat peste 6000 de cutii de lapte praf ce va fi livrat gratuit pentru sugarii care nu beneficiază de lapte matern. Anul trecut au primit lapte praf peste nouă sute de copii din județ


Intră acum și în grupul de

DSP Suceava a anunțat, marți, că a achiziționat peste 6000 de cutii de lapte praf care vor fi livrate prin Programul Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului, interventia 1- Profilaxia distrofiei la copiii cu vârstă cuprinsă între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf.

Directorul DSP Suceava, Dinu Sădean, a menționat că la sfârșitul săptămânii trecute  DSP Suceava a achiziționat  6.075 cutii de 400 gr lapte praf formulă VITALACT BASIC în valoare de 105.705 lei, iar în acest moment sunt înscriși în evidențele DSP Suceava un număr de 180 de copii beneficiari în acest program național.

Potrivit ordinului Ministerului Sănătății privind profilaxia distrofiei, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care au cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului), sunt copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei laptelui matern.

Creşterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare şi a curbei ponderale. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii:

–  copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă;

–  copilul cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună;

–  copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună;

– copil adoptat sau aflat în familie de plasament;

– cu mamă decedată.

Prescrierea laptelui praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare se realizează fără a se condiţiona dovedirea calităţii de asigurat a părinţilor copiilor.

Medicii de familie au obligaţia de a înscrie pe lista de asiguraţi copiii neînscrişi cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare cu ocazia primei consultaţii medicale.

Mai mult, medicii de familie au responsabilitatea de a prescrie laptele praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare numai ca o consecinţă a actului medical propriu. În situaţiile în care prescrierea laptelui praf se realizează la recomandarea medicului specialist pediatru/neonatolog, comunicată prin scrisoare medicală, responsabilitatea revine şi medicului care a efectuat recomandarea.

Pe parcursul anului 2020 în județul Suceava au beneficiat de lapte praf gratuit un număr de 909 copii care au îndeplinit conditiile de eligibilitate.


Intră acum și în grupul de