Gheorghe Flutur spune că reabilitatea Palatului Administrativ afectat de incendiu va fi o lucrare trainică, iar Guvernul va aloca fondurile necesare. S-a făcut deja o scanare 3D a clădirii și urmează expertiza tehnică


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attlia, au vizionat, vineri, clădirea Palatului Administrativ din Suceava care a fost afectată sâmbătă de un puternic incendiu și a anunțat că ministrul este total deschis pentru a aloca fonduri în procedură de urgență pentru reabilitarea clădirii.

„Am făcut un tur al Palatului Administrativ. Am prezentat o documentație pentru CNI. Ministrul este total deschis pentru a ne aloca fonduri în procedură urgentă pentru Palatul Administrativ ca să începem refacerea”, a spus Flutur.

El a arătat că începând de sâmbătă s-a realizat mutarea documentelor și aparaturii în șapte locații și că a fost încheiat contract cu o firmă care să construiască șarpanta provizorie pentru a ocroti de intemperii clădirea.

Ministrul dezvoltării primit cu “proteste” la Suceava

Ministrul dezvoltării primit cu “proteste” la Suceava

Publicată de NewsBucovina.ro pe Vineri, 12 martie 2021

„Am făcut o scanare 3D a tuturor birourilor din Palatul Administrativ pentru a avea  un început în proiectarea a ceea ce avem de făcut în perioada care urmează. Am luat măsuri de securizare împreună cu ISU. Aseară s-a încheiat evaluarea cantitativă a pagubelor.  Acum suntem în măsură să depunem la CNI documentația care ne este cerută”, a spus Flutur.

El a menționat că în 26 martie este termenul până la care se va face expertiza tehnică pentru Palatul Administrativ.

„Intrăm în linie dreaptă pentru refacerea acestei construcții”, a spus președintele CJ Suceava.

El a menționat că a convocat luni, la ora 10, o primă echipă de specialiști pentru a se stabili tema de proiectare, documentație care va trebui depusă la dosar, la discuții fiind invitați reprezentanți ai Ordinului Arhitecților, Inspecției de Stat în Construcții, dar și alte structuri care să vină cu idei și soluții. „Vom avea o primă consultare. Nu ne oprim aici. Noi trebuie să respectăm ceea ce ne spun cei responsabili de monumentele istorice, cum e și Palatul Administrativ. Vom respecta asta”, a spus Flutur.

Întrebat dacă în proiect vor fi incluse și sisteme moderne de protecție la incendiu, el a arătat că, din punct de vedere funcțional, vor trebui adoptate măsuri pentru a se evita orice riscuri pentru perioada care urmează.

În ceea ce privește pașii de parcurs, Flutur a spus că există procedură pe care trebuie să o respectăm. „Pentru șarpanta provizorie am avut o procedură rapidă, dar pentru Compania Națională de Investiții sunt proceduri interne pe care le vom respecta, cu organizarea de licitații. Vrem să facem într-un termen foarte scurt studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și execuția ca să putem vara asta să lucrăm”, a menționat președintele CJ Suceava.

El a menționat că ministrul Dezvoltării a asigurat că, cu cât sunt trimise mai repede documentele necesare la dosar se va introduce proiectul de hotărâre în ședința de Guvern.

„E greu de spus când se estimează finalizarea lucrărilor pentru că este necesară o evaluare tehnică. Este o clădire care are peste 100 de ani. Nu aș vrea să mă hazardez acum. Vrem să facem ceva trainic și care să dureze pentru perioada următoare”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de