Managerul SJU Suceava: Deocamdată nu putem suplimenta numărul de paturi ATI pentru pacienți Covid-19 pentru că nu avem suficienți medici


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, medicul Alexandru Calancea, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că, deocamdată, în această unitate spitalicească nu va putea fi suplimentat numărul de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID- 19 în stare gravă, în condițiile în care spitalul nu are suficienți medici ATI.

El a spus că SJU Suceava a scos la concurs mai multe posturi vacante de medici ATI, însă a fost ocupat doar un singur post.

Medicul Alexandru Calancea a precizat că pentru creșterea capacității de tratare a pacienților cu COVID- 19 în stare gravă vor fi scoase din nou la concurs posturi de medici de terapie intensivă.

Managerul SJU Suceava a menționat că spitalul sucevean nu are nevoie de ventilatoare suplimentare pentru paturile de terapie intensivă,  iar paturile de terapie intermediară destinate pacienților cu COVID-19 aflate în secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie sunt dotate cu aparate de ventilație non-invazivă.

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, într-un comunicat de presă că a reluat în 16 martie a.c., videoconferința cu managerii spitalelor de la nivel județean în cadrul căreia au fost analizate măsuri privind creșterea capacităților de tratare a pacienților COVID-19 în secțiile de terapie intensivă.

În comunicat se precizează că la videoconferință au participat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andreea Moldovan, dr. Călin Alexandru din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică județene, medici de terapie intensivă și medici epidemiologi.

Sursa citată menționează că, în urma discuțiilor, s-a decis ca aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulți și aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienților COVID-19 să fie suplimentate în unitățile sanitare județene, urmând ca în perioada următoare unitățile sanitare să comunice Ministerului Sănătății posibilitățile de a suplimenta în continuare numărul acestora.

În comunicatul de presă se arată că cele 140 de paturi identificate marți se adaugă celor 50 de paturi de ATI pentru adulți, 4 paturi de terapie neonatală și aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară care au fost suplimentate luni în unitățile sanitare bucureștene.

“Ministerul Sănătății a subliniat necesitatea redistribuirii personalului medical la nivel județean și suplimentarea acestuia în secțiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal, precum și necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 și non-COVID-19 în unitățile sanitare în vederea creșterii capacității de tratare a pacienților COVID-19 aflați în stare gravă”, se precizează în același comunicat.

Totodată, secretarul de stat Andreea Moldovan a transmis managerilor de spitale “să identifice necesarul de ventilatoare și să solicite Ministerului Sănătății, prin Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, și Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei aparatura medicală necesară dotării paturilor de terapie intensivă”.

“Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, alături de vaccinare, este nevoie în continuare de respectarea regulilor de distanțare socială, de igienă, purtarea măștii în spații publice, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Ministerul Sănătății îndeamnă persoanele cu simptome să se adreseze de urgență medicului de familie sau autorităților medicale pentru testare și luare în evidență și să evite automedicația, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii care să necesite internare în secțiile de terapie intensivă”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

(LB)


Intră acum și în grupul de