Un ultim omagiu adus Decanului romano-catolic de Bucovina, preotul Stefan Babias


Intră acum și în grupul de

„În biserica pe care a iubit-o, pe care a înfrumuseţat-o, în acest altar al bisericii pentru sacrificiu s-a sacrificat”, au fost cuvintele rostite de Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcop de Iaşi, care a prezidat Sfânta Liturghie cu requiem în cadrul ceremoniilor funerare pentru Decanul romano-catolic de Bucovina, preotul Ştefan Babiaş.

În discursul său, ES Petru Gherghel a elogiat activitatea preotului Ştefan Babiaş, care pe parcursul celor 24 de ani de preoţie a slujit în mai multe parohii unde a renovat şi reparat bisericile. Episcopul de Iaşi a amintit că la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava, preotul Ştefan Babiaş a terminat de refăcut exteriorul şi renovase altarul pentru jertfa Domnului.. Înaltul prelat a arătat că preotul Ştefan Babiaş pregătise şi programul pentru consacrarea acestui altar renovat. „Aştepta să fie consacrat acest altar, dar Dumnezeu are planurile sale, ca un grădinar ce se îndreaptă spre grădina cu flori şi o culege pe cea mai frumoasă”, a spus E.S. Petru Gherghel.

Totodată, episcopul de Iaşi a subliniat că Decanul de Bucovina Ştefan Babiaş a fost amabil, a ştiut să preţuiască pe toată lumea, a avut relaţii bune cu creştinii cât şi cu autorităţile. „Părintele s-a dăruit pentru oameni, pentru aceştia a muncit. A fost un om foarte deschis, plăcut, a deschis biserica pentru atâtea iniţiative pentru ca lumea să-l cunoască pe Dumnezeu”, a mai spus E.S. Petru Gherghel.

Înaltul prelat a reamintit că la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, zecile de mii de oameni care se rugau pentru acesta în Piaţa Sf. Petru au aplaudat după ce s-a anunţat moartea Papei, deşi părea un gest nefiresc şi a îndemnat credincioşii să-l aplaude în inima lor şi pe preotul Ştefan Babiaş pentru întreaga sa activitate.

La această ceremonie a participat şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, care a subliniat că întreaga comunitate catolică din Bucovina şi în special comunitatea poloneză este îndurerată de trecerea la cele veşnice ale preotului Ştefan Babiaş, polonez prin naştere şi educaţie. „Resimţim plecarea lui la Casa Domnului ca o pierdere ireparabilă”, a spus Longher.

La Sfânta Liturghie, la care au participat sute de credincioşi catolici, au mai fost prezenţi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Sorin Popescu şi primarul Sucevei, Ion Lungu.

Gheorghe Flutur a transmis un mesaj de compasiune comunităţii catolice din Suceava pentru pierderea Decanului de Bucovina şi a arătat că a colaborat în numeroase proiecte cu acesta şi chiar cu o zi înaintea morţii preotului Ştefan Babiaş, discutase cu el despre organizarea evenimentelor legate de Sărbătorile Pascale.

După Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost scos din Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava în aplauzele credincioşilor şi condus în Parohia Romano-Catolică din Siret urmând ca miercuri să fie oficiată Sfânta Liturghie a înmormântării, în Biserica Romano-Catolică din Siret, prezidată de Excelenţa Sa Aurel Perca, episcop auxiliar de Iaşi.

Decanul romano-catolic de Bucovina, preotul Ştefan Babiaş, în vârstă de 50 de ani, a murit, duminică dimineaţă, în urma unui stop cardio-respirator. Preotului i s-a făcut rău înainte de slujba de dimineaţă, motiv pentru care l-a rugat pe preotul vicar să oficieze slujba.

Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă s-a deplasat la biserică, unde timp de aproximativ o oră a încercat toate manevrele de resuscitare pentru salvarea preotului.

Ştefan Babiaş, care s-a născut 29 aprilie 1960, a fost decan romano-catolic de Bucovina din 15 martie 2005.

Artistul Grigore Leşe va susţine joi, 25 martie, începând cu orele 19.00, un concert la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava. Conform declaraţiilor oferite de directorul CMB Suceava, Emil Ursu, “acţiunea se încadrează în suita manifestărilor dedicate Sărbatorilor Pascale, dar concertul va fi organizat şi în memoria părintelui Ştefan Babiaş cu care noi am perfectat de altfel şi acest concert, şi pe care din păcate nu l-a mai apucat”.


Intră acum și în grupul de