In noaptea de sambata spre duminica se schimba ora


Intră acum și în grupul de

La sfârşitul acestei săptămâni, România trece oficial la oră de vară. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 martie, vom da ceasurile cu o oră înainte, oră 3:00 urmând să devină oră 4:00. În ţara noastră, oră de vară este corelată cu orarul practicat în statele Uniunii Europene, care îşi schimbă oră în ultima duminică a lunii martie şi în ultima duminică a lunii octombrie.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, pe perioadă lunilor de vară, când soarele răsare la oră 4.30 şi apune la oră 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Ideea orei de vară vine din secolul al XVIII-lea şi îi aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin.

Prima ţara care a adoptat oră de vară a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916. În acest moment, nu mai puţin de 70 de ţări au introdus oră de vară. Ţările din zonă ecuatoriala, Japonia şi China se numără printre statele care nu au adoptat acest sistem.

Trenurile vor avea întârzieri

Compania Naţională de Căi Ferate ‘CFR’ SA anunţă publicul călător că trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de iarnă, până în noaptea de sâmbătă spre duminică (27 spre 28 martie), când ora 3.00 devine 4.00. Atunci, toate trenurile de călători, care au ora de plecare din staţiile de formare după 4.00, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile de călători cu ora de plecare între 3.01 şi 4.00 (ora de iarnă) vor circula întârziate. În cazul în care ora de plecare a acestor trenuri se suprapune cu cea a trenurilor din intervalul 4,00 – 5,00 (ora de iarnă), plecarea din gări se va face în ordinea rangului trenului.

În total, pe raza celor opt regionale, 94 de trenuri vor fi afectate de schimbarea orei: 40 trenuri – aşteaptă la îndrumare, 54 trenuri – îşi modifică ora în parcurs. Astfel, odată cu trecerea la ora oficială de vară, 94 de trenuri vor înregistra, la nivel naţional, 4.406 de minute de întârziere.


Intră acum și în grupul de