ISU Suceava a intervenit la 56 situații de urgență de „Ziua Informării Preventive”. Din nou au ars zeci de hectare de vegetație uscată în ciuda apelurilor repetate la respectarea măsurilor de prevenire


Intră acum și în grupul de

Marți, 13 aprilie, de Ziua Informării Preventive, pompierii militari suceveni au intervenit în cazul a 56 de situații de urgență. S-au înregistrat 13 incendii, 19 intervenții medicale SMURD, un accident rutier, 16 monitorizări și informări preventive și 7 alte misiuni specifice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, lt. Ali Găleată, din cele 13 intervenții pentru localizarea și lichidarea incendiilor, 9 au fost pe terenuri unde au ars deșeuri, vegetație uscată și litieră, cu o suprafață însumată de peste 28 de hectare.

Foto simbol

Misiunile s-au derulat în localitățile Șcheia (0,05 ha deșeuri și vegetație uscată), Vicovu de Sus (10 ha vegetație uscată), Mihăiești (3 ha vegetație uscată), Dolhasca (2 ha vegetație uscată), Stroiești (10 ha vegetație uscată), Horodnic de Sus (2 ha vegetație uscată), Probota (1 ha litieră și vegetație uscată), Șcheia (0,1 ha vegetație uscată) și Vornicenii Mici (0,25 ha vegetație uscată).

Alte patru incendii au fost lichidate în localitățile Brăiești (a fost afectat un motostivuitor de la o societate comercială de prelucrare a lemnului), Fântâna Mare (a ars anvelopa unui autotren încărcat cu material lemnos), Bunești (a ars capul tractor al unui autotren) și Volovăț (a ars o gospodărie).

După cum am relatat anterior, în cazul autotrenului ars la Bunești, cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor este de natura electrică. Focul a distrus cabina, însă pompierii au reușit să salveze vagonul și încărcătura (saci cu ciment).

Bunești

Cea mai complicată intervenție (pe lângă incendii de vegetație) însă a avut loc comuna Volovăț. Puțin după miezul nopții, pe 14 aprilie, pompierii au fost anunțați privind un incendiu ce a cuprins o gospodărie din localitate. S-a intervenit cu patru autospeciale și după două ore, incendiul a fost lichidat.

Până atunci, flăcările au produs pagube considerabile. Au ars: acoperișul construcției corp comun pe o suprafață însumată de aproximativ 300 mp, o șură din lemn pe 80 mp și mai multe bunuri materiale. S-au degradat pereții portanți ai casei (pe 80 mp), ai unei magazii (pe 70 mp) și ai unui adăpost de animale (pe 70 mp). De asemenea, flăcările au afectat izolația exterioară a unui perete de la o hală de reparații auto, aflată în vecinătate, patru ferestre (cu tâmplărie din PVC) și gardul despărțitor (din tablă) dintre cele două proprietăți. În incendiu au pierit 29 de păsări de curte (găini).

Volovăț

Incendiul a izbucnit din podul casei de locuit, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu electric defect, a precizat Alin Găleată.

Măsurile specifice de prevenire a incendiilor de vegetație.

  • nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt.
  • nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc).
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.).
  • interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii.
  • arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei.
  • asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acestei.
  • educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

Intră acum și în grupul de