De 5 ori mai multe interventii ale jandarmilor suceveni, in primul trimestru al anului


Intră acum și în grupul de

În primul trimestru al acestui an, jandarmii suceveni au participat, independent sau în cooperare cu lucrători ai altor instituţii, la un număr de 574 intervenţii ca urmare a apelurilor primite prin „Serviciul Naţional Unic Pentru Apeluri de Urgenţă 112”, faţă de 115 intervenţii în aceeaşi perioadă a anului trecut, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice. Solicitările au vizat: tulburarea ordinii şi liniştii publice (516), salvare de persoane (30), limitarea efectelor unor incendii (22), limitarea efectelor unor inundaţii ( 2), scurgeri de gaze (4). În timpul executării acestor misiuni au fost aplicate un număr de 93 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 19.600 lei.

„Caracterul preventiv al misiunilor este în concordanţă cu cel de combatere şi sancţionare a faptelor antisociale. În acest context, în trimestrul I, personalul Jandarmeriei Suceava a aplicat 1.352 de sancţiuni contravenţionale, a constatat săvârşirea a 69 de infracţiuni flagrante şi prinderea a 74 de făptuitori pentru care au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale. Au fost introduse în camera de corpuri delicte în special bunuri ridicate cu ocazia constatării de contravenţii Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite – articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, covoare, ţigări, parfumuri, etc., care se comercializau cu nerespectarea prevederilor legale. La expirarea termenului legal de păstrare, acestea urmează a fi predate pentru valorificare la D.G.F.P. Suceava” a declarat generalul de brigadă Eugen Şalar, inspectorul şef al IJJ Suceava la conferinţa de presă privind bilanţul activităţii în primul trimestru al acestui an.

Potrivit acestuia, cele 59 de misiuni de asigurare a ordinii şi liniştii publice au fost diversificate, vizând manifestări culturale, artistice, religioase, sportive şi de protest sau vizite oficiale, pe parcursul cărora au fost aplicate un număr de 70 sancţiuni contravenţionale. „Adunările publice cu caracter revendicativ, determinate în principal de impactul în plan social al crizei economico-financiare, s-au încadrat în limitele legale şi nu au necesitat intervenţia în forţă a forţelor de ordine”, a subliniat generalul Şalar.

Zilnic, în dispozitivele de ordine şi siguranţă publică, au acţionat un număr de 46 jandarmi în cadrul patrulelor mixte cu poliţia, precum şi 24 de patrule independente ale Jandarmeriei. În urma acestor activităţi, au fost luate măsuri de sancţionare contravenţională a unui număr de 1.070 persoane, prinderea în flagrant a 55 infractori, ridicarea în vederea confiscării de bunuri în valoare de aproximativ 32.200 lei şi prinderea unui urmărit general.

„Prezenţa activă a jandarmilor în stradă, în mijlocul cetăţenilor, a devenit o obişnuinţă, scopul de prevenţie fiind în prim plan. Urmărim descurajarea comiterii faptelor ce aduc atingere ordinei şi siguranţei publice şi toleranţă zero faţă de făptuitori. În afara statisticilor interne, singurii care pot aprecia eficienţa şi apartenenţa noastră la comunitate şi valorile sociale ale acesteia sunt cetăţenii, de la care primim tot mai multe semnale pozitive. Dovedim asta prin seriozitate, profesionalism şi adaptabilitate la pulsul străzii”, a subliniat şeful IJJ Suceava.


Intră acum și în grupul de