Consecințe dramatice pentru fermele de incubație după suspendarea comerțului cu păsări vii. O fermă de incubație din Suceava sacrifică zilnic 80.000 de pui de o zi


Intră acum și în grupul de
Sursa foto: meat-milk.ro

O fermă de incubație din Suceava specializată în livrarea de pui de o zi este nevoită să sacrifice zilnic 80.000 de pui ca urmare a deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a suspendat, pentru o lună, comerţul ambulant cu păsări şi activităţile comerciale cu păsări vii, din cauza apariției unui focar de gripă aviară la o fermă de păsări din județul Mureș.

Fostul vicepreședinte al ANSVSA, Octavian Ilisoi, a avertizat, miercuri, că decizia CNSU produce deja blocaje în circuitul de producție la fermele indemne, aflate sub control sanitar-veterinar, tocmai în perioada maximă de comercializare a seriilor de pui de o zi.

Ilisoi a estimat că în urma acestei măsuri, zilnic, în toată țara, se sacrifică 450.000-500.000 de pui de o zi.

El a atenționat că prin blocarea comercializării puilor de o zi la fermele specializate în astfel de activități, aflate la baza industriei aviare, se pune în pericol întreaga activitate de creștere și de producție a păsărilor din România.

Octavian Ilisoi a spus că ar fi trebuit doar eutanasierea păsărilor din focar și delimitarea unei zone de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.

„Pentru un focar a fost oprit comerțul cu păsări vii din întreaga țară, ceea ce produce grave prejudicii”, a declarat Ilisoi care consideră că măsurile luate de CNSU sunt exagerate.


Intră acum și în grupul de