Președintele Curții de Apel Suceava, Cristinel Grosu, evocă rolul marcant pe care l-a avut Curtea de Apel pentru Bucovina în construirea, consolidarea și înfăptuirea justiției din România

Curtea de Apel Suceava, sărbătorește, vineri, la 102 ani de la înființarea Curții de Apel pentru Bucovina Ziua Curții de Apel Suceava.

Președintele Curții de Apel Suceava, judecătorul Cristinel Grosu, a arătat că la data de 14 mai a fiecărui an, instanțele sucevene sărbătoresc Ziua Curții de Apel Suceava, prilej de aducere aminte, „cu mândrie și recunoștință”, de rolul marcant pe care l-a avut Curtea de Apel pentru Bucovina în construirea, consolidarea și înfăptuirea justiției din România.

Președintele Curții de Apel Suceava amintește că istoria modernă a instanței bucovinene începe la data de 14 mai 1919, odată cu înființarea, prin Decretul-Lege nr. 2867, a Curții de Apel pentru Bucovina, instituție ce avea în jurisdicția sa Tribunalele Cernăuți și Suceava.

„Astfel, s-au pus bazele unei instituții judecătorești care a acționat constant pentru înfăptuirea unei justiții redutabile, eficiente și drepte, contribuind la așezarea acestei puteri,  ca piatră fundamentală, la temelia organizării statului român”, a menționat Cristinel Grosu.

Cu acest prilej, președintele Curții de Apel Suceava amintește și subliniază cu condescendență, caracterul de mare actualitate al cuvintelor rostite de ministrul Justiției, Dimitrie Buzdugan, cu prilejul inaugurării, la 14 iulie 1919, a sediului  curții bucovinene: „Domnii magistrați au pe lângă sarcina lor judecătorească de înaltă și nepărtinită dreptate, o altă sarcină, socială și educativă, în aceste străvechi și frumoase ținuturi românești…magistratura, care este una din marile puteri ale statului, are un rol însemnat în opera de apropiere, de contopire sufletească a tuturor”.

„Cu ocazia acestei zile, urăm La Mulți Ani personalului Curții de Apel Suceava și al instanțelor arondate, precum și tuturor colaboratorilor noștri!”, a transmis judecător Cristinel Grosu, președintele Curții de Apel Suceava

loading...