Atmosferă de sărbătoare pentru cei 184 de elevi ștefaniști la festivitatea de absolvire a cursurilor liceale, desfășurată în acest an în Cetatea de Scaun a Sucevei


Intră acum și în grupul de

Elevi şi profesori ai Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, dar şi părinţi au participat, joi,  la festivitatea de absolvire a promoției 2017-2021, desfășurată în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Directorul Colegiului Național “Ștefan cel Mare” Suceava, profesorul Dan Popescu, i-a felicitat pe absolvenții colegiului pentru parcurgerea cu succes a unei etape importante „din drumul afirmării și împlinirii unui destin dezirabil”, îndemnându-i, totodată, să aibă curajul să abordeze idealurile importante și visurile frumoase, mai ales că aparțin unui ethos școlar care cultivă „performarea autentică”.

 “Cu siguranță, ineditul festivității de azi este faptul că avem onoarea de a fi oaspeți în Cetatea patronului spiritual al colegiului, Domnul nostru Ștefan, omagiat pentru eternitate de toți românii Terrei și nu numai! În asentimentul asistenței, mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această minunată surpriză.

      Cu intenția de a defini cât mai concentrat atmosfera  anului școlar cu numărul CLXI al istoriei instituției noastre,

am optat să deschid intervenția mea de astăzi cu cuvintele Primului Ministru englez din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, laureatul  Premiului Nobel pentru Literatură din anul 1953, Winston Churchill.  Motto: „Dacă treci prin iad, mergi, nu te opri!”

          Distinsă asistență, traversăm al doilea an de pandemie, fiind martorii războiului omenirii cu un inamic cvasicunoscut, responsabil de pierderea a numeroase vieți omenești și generator de frustrări severe.

          Mărturisind emoția și bucuria de a vă adresa câteva cuvinte, încep prin a exprima  convingerea că noi toți trebuie să ne implicăm în revenirea la o stare de normalitate. Apoi, cu firească empatie, mă alătur profesorilor și părinților voștri, dragi absolvenți, în demersul de vă felicita pentru ceea ce deja ați realizat: ați parcurs cu succes o etapă importantă din drumul afirmării și împlinirii unui destin dezirabil, în maniera și starea de spirit specifice ștefaniștilor dintotdeauna”, a rostit profesorul Dan Popescu în debutul discursului său.

El a amintit de importanța colaborării școală-familie, care a fost esențială în diminuarea efectelor “atât de agresive” ale pandemiei asupra desfășurării procesului de învățământ, mulțumindu-le, în numele colectivului didactic, tuturor părinților pentru “parteneriatul educațional stimulator de  autentică performare”.

          Profesorul Dan Popescu și-a exprimat încrederea că toți cei o sută optzeci și patru de absolvenți ai colegiului sunt pregătiți pentru susținerea primelor examene de maturitate, respectiv bacalaureatul și admiterea la facultate.

Directorul colegiului sucevean a spus că liderul promoției 2017-2021 este David Corneliu Turturean, “ștefanist  arhetipal”, multiplu medaliat la olimpiadele naționale și internaționale, dar și proaspăt student al uneia dintre „perlele învățământului superior din lume”, celebra Politehnică americană Massachusetts Institute of Technology.  

„În ultimii ani, mai multe școli din țara noastră au obținut titulatura de  „școală europeană”. Dacă avem în vedere numărul ștefaniștilor care au studiat sau au joburi importante în Europa, dar și în America de Sud sau America de Nord, colegiul nostru ar putea fi numit „școală pancontinentală””, a subliniat Popescu .

          El s-a arătat optimist că absolvenții acestei promoții vor reconfirma performanța colegilor lor care, în anul 2020, au promovat bacalaureatul în procentaj maxim, chiar din prima sesiune, rezultat care a contribuit la clasarea colegiului sucevean pe poziția XXV în ierarhia națională a liceelor,  și le-a transmis să aibă multă inspirație în alegerea universității pe care o vor urma, în concordanță cu aspirația și personalitatea lor.

          “Desigur, sunteți în etapa în care vă puneți întrebări importante și luați decizii de impact. Pentru că aparțineți unui ethos școlar care cultivă performarea autentică, aveți curajul abordării idealurilor importante și a visurilor frumoase.

Triumful fiecăruia este nu numai izbânda eforturilor familiilor din care proveniți, ci oglindește, în egală măsură, și prestigiul instituțional al liceului vostru. În romanul „Alchimistul”, Paulo Coelho spunea că „Posibilitatea ca un vis să se împlinească este ceea ce face viața mai interesantă””, a mai spus profesorul Dan Popescu.

Directorul Colegiului Național “Ştefan cel Mare” Suceava le-a transmis absolvenților ștefaniști să nu rateze nicio ocazie de a reveni la alma mater, subliniind că feedback-ul revederilor este esențial atât pentru profesori, cât și pentru foștii absolvenți.

          “Dragi absolvenți, fiți generoși și pentru că Ludwig van Beethoven spunea:   „Nu cunosc alt semn al superiorității decât bunătatea.” Cu speranța că vă vom admira în continuare realizările, vă urez tuturor, să urcați cu demnitate, prin merite și cinste, spre faimă! Dar acea faimă pe care contemporanul lui Ștefan Vodă, omul universal Leonardo da Vinci, o gândea astfel:  „Faima existenței umane nu constă în a trăi, ci în a ști pentru ce trăiești!””, a mai transmis directorul colegiului sucevean.


Intră acum și în grupul de