Ministerul Dezvoltării anunță finalizarea restaurării Muzeului Fălticenilor. Cătălin Coman: În clădire va funcționa biblioteca, un spațiu este dedicat expunerii patrimoniului „Muzeului Ciurea”, unul pentru activități didactice, dar vom deschide și o cafenea literară


Intră acum și în grupul de

Ministerul Dezvoltării Regionale a anunțat, luni, finalizarea restaurării Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”, clădire monument istoric. În această clădire, construită în anul 1853, a funcționat, începând din anul 1930, Muzeul Fălticenilor (constituit în anul 1919), iar în prezent, în clădire își desfășoară activitatea și Biblioteca Municipală “Eugen Lovinescu”.

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat pentru News Bucovina, că valoarea investiției de restaurare și reabilitare a costat 3,2 milioane de lei din care 2,2 milioane de lei au fost asigurate de Ministerul Dezvoltării.

El a spus că săptămâna trecută a fost recepția finală, iar primăria urmează să intervină cu partea de echipamente, mobilier și va reloca toate cărțile care au fost temporar depozitate în altă locație.

„ A fost o depozitare activă pentru că aceste cărți au fost sortate, aranjate. Vom avea ca premieră un program informatic prin care cetățenii pot afla dacă o anumită carte este în Bibliotecă, dacă este disponibilă și chiar se va putea face rezervare. Dacă respectiva carte este împrumutată, atunci va primi un email când cartea e disponibilă”, a spus primarul.

Cătălin Coman a anunțat o altă noutate, respectiv înființarea la subsol a unei cafenele literare.

El a spus că subsolul clădirii, care era un spațiu insalubru unde erau depozitare diverse obiecte, a fost reabilitat și transformat în cafenea literară cu acces și din interior și din exterior, din parcul din spatele Bibliotecii care a fost la rândul lui reabilitat.

Potrivit primarului, mobilierul, dotările și echipamentele informatice vor costa 200.000 de lei, bani asigurați din bugetul local.

De menționat este că un spațiu va fi dedicat expunerii obiectelor din patrimoniul „Muzeului Ciurea”, a spus Cătălin Coman.

Mai mult, primarul a spus că își dorește să deschidă foarte mult Biblioteca Municipală în perspectiva colaborării cu unitățile de învățământ pentru multe programe școlare atât din aria curriculară cât și extra-curriculară.

„Avem un spațiu dedicat pentru activități didactice”, a mai spus Cătălin Coman.


Intră acum și în grupul de