Gheorghe Flutur, în Cetatea de Scaun cu delegația din Republica Moldova la lansarea Programului Ștefanian: Putem vorbi de un nou început după pandemie. PS Damaschin: Când vorbim de Suceava și de Ștefan, graniță pe Prut nu mai este


Intră acum și în grupul de

Ediția din acest an a Programului Ștefanian a început, joi după amiaza, cu pomenirea celor 75 de domnitori ai Moldovei, slujba fiind oficiată de PS Damaschin, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților împreună cu un sobor de preoți.

La slujbă au asistat autorități locale și sucevene, dar și autorități locale din cadrul delegației din Republica Moldova care a semnat înțelegeri de cooperare cu CJ Suceava.

În cuvântul de după slujbă, PS Damaschin a subliniat importanța pomenirii domnitorilor Moldovei, care au fost întemeitori și diriguitori în această regiune și a menționat că nu dorește ca această pomenire să fie doar un punct de bifat într-un program de Zilele Sucevei.

„Acesta este adevărul: suntem toți ispitiți, nu de puține ori, să rămânem la un festivism, frumos, dar cu puține urmări”, a spus PS Damaschin.

Ierarhul a mai arătat că pomenirea domnitorilor Moldovei se face în ziua când este pomenit Sf. Ioan cel Nou care a devenit de la Suceava deși acesta nu era român și nici sucevean, dar care de 600 de ani ocrotește Suceava.

PS Damaschin a adăugat că pentru domnitorii Moldovei, sursa de inspirație în luarea deciziilor a fost morala creștină, bunul-simț sau, cum se spune în popor, frica de Dumnezeu și rușinea de oameni.

Episcopul-vicar crede că domnitorii pomeniți și-ar dori să fie „inspiratori” pentru actuala generație, „să privim în urmă pentru că nu găsim îndeajuns privind în jur și să facem, în timpuri noi, lucruri mai bune decât ale lor, ceea ce ei au făcut cu supra de măsură la vremea lor, mai plină de provocări decât acum”.

Slujba de pomenire a domnilor Moldovei, la Capela Cetății de Scaun a Sucevei

Slujba de pomenire a domnilor Moldovei, la Capela Cetății de Scaun a Sucevei

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 24 iunie 2021

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că prin această pomenire a fost lansată ediția din acest an a Programului Ștefanian și constatat cu emoție că membrii delegației din Republica Moldova au cântat Veșnica Pomenire pentru cei 75 de domnitori ai Moldovei.

Președintele Flutur a mai apreciat că în această zi poate vorbi de un nou început după pandemie.

„Astăzi a fost o zi atât de caldă și de prietenească în curtea mănăstrii Ioan cel Nou cu atâta lume și cu atâta lume în port popular încât mi s-a părut o reîmprietenire a oamenilor cu noi, cu ceilalți. Cred că putem să vorbim de un nou început. După pandemia care ne-a provocat am văzut astăzi oameni parcă cu zâmbetul pe buze, mai fericiți și sunt convins că putem vorbi de un nou început”, a spus Flutur.

La final, episcopul vicar PS Damaschin a ținut să salute delegația din Republica Moldova și le-a spus: „Când vorbim de Suceava și de Ștefan, graniță pe Prut nu mai este”.


Intră acum și în grupul de