S-a incheiat prima campanie de vaccinare a mistretilor din judet impotriva pestei porcine clasice


Intră acum și în grupul de

Într-un număr de 9 fonduri de vânătoare, cu risc epidemiologic, D.S.V.S.A. Suceava în colaborare cu Direcţia Silvica Suceava, a efectuat marţi, vaccinarea contra pestei porcine clasice la mistreţi. Potrivit directorului coordonator al Direcţiei sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Petrea Dulgheru, momelile vaccinale antipesoase au fost distribuite pe un cordon de 20 de km la graniţa cu Ucraina.

„Cu aceasta acţiune s-a încheiat prima campanie de vaccinare din cele trei stabilite prin Programul Strategic pe anul 2010, respectiv campania de primăvară, vară şi toamnă. Dorim să mulţumim personalului silvic pentru promptitudinea cu care au răspuns la solicitarea noastră şi profesionalismul de care au dat dovadă în timpul derulării acţiunii”, a declarat dr.Dulgheru.

Acesta a mai menţionat că programul de vaccinare a mistreţilor este cofinanţat de către Uniunea Europeana, şi face parte dintr-un plan general de eradicare a bolilor infectocontagioase la animalele sălbatice.

Anul trecut această acţiune nu a putut fi realizată din cauza neonorării contractului de către firma producătoare de momeli vaccinale, astfel mistreţii din judeţul Suceava nu au fost vaccinaţi contra pestei. „Vaccinarea antipestoasă la mistreţi nu a putut fi efectuată deoarece nu s-au primit momelile vaccinale de la firma producătoare, aceasta nerespectând prevederile contractuale”, a declarat Petrea Dulgheru.

Potrivit acestuia, în anul 2009, s-a desfăşurat o activitate susţinută pentru supravegherea pestei porcine clasice în mediul domestic şi silvatic, s-a vaccinat întregul efectiv de porcine domestice, astfel că la sfârşitul lunii noiembrie s-a sistat această vaccinare.


Intră acum și în grupul de