La robinetele sucevenilor curge apa potabila nedezinfectata (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Apa potabilă din sistemul centralizat din judeţul Suceava nu prea mai corespunde standardelor din punct de vedere chimic, de aceea reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au început recoltarea de probe şi investigarea lor la laborator. Prelevările de probe vor avea loc la staţiile de pompe de la Berchişeşti, Mihoveni, Vereşti, Salcea.

Directorul adjunct de la DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că aceste verificări au intrat în atenţia DSP ca urmare a sesizării Departamentului de Supraveghere de la DSP, potrivit căruia 30% din probele de apă recoltate periodic, într-un interval mai mare de timp, de către acesta nu se încadrează, din punct de vedere chimic, standardelor. Conform legii, în această situaţie Departamentul de Control în Sănătate Publică trebuie să preleveze probe şi să efectueze “analize complete”.
Dr. Abiţei a spus că la Berchişeşti şi Mihoveni nu au fost necorespunzătoare chiar 30% din probe, ci doar câteva, şi trebuie văzut de ce. În schimb, la Vereşti şi Salcea, pe lângă “valorile ondulatorii” la nitraţi şi nitriţi, au apărut şi probleme de ordin chimic: “La apa potabilă distribuită localităţilor prin reţelele centrale, noi trebuie să verificăm ce se întâmplă când ea nu se încadrează în normele sanitare. Neîncadrarea în parametrii chimici ne sugerează absenţa clorului, iar asta înseamnă că ei nu fac dezinfecţia. Sau introduc puţin clor, care se consumă tot, şi nu mai rămâne clorul rezidual care ne spune că apa e dezinfectată. Am mai avut probleme cu uzinele mai mici de apă, care lucrează cu neprofesionişti. Pe noi ne miră (cazurile de la – n.n.) Berchişeşti şi Mihoveni, unde ştim că e o echipă serioasă; ele nu intră în cele 30% din probe necorespunzătoare, dar fiindcă deservesc o populaţie mare, e timpul să ne întrebăm de ce apar totuşi probleme”, a declarat Ludovic Abiţei.

El a mai spus că, dacă se vor depista nereguli în clorinarea apei, se pot aplica sancţiuni constând în avertismente sau chiar amenzi care variază între 100 şi 4000 de lei.


Intră acum și în grupul de