Tot mai multi suceveni hipertensivi (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Numărul hipertensivilor din judeţul Suceava a crescut cu circa 4.000 în anul 2009, faţă de cel precedent, ceea ce îi determină pe medici să ne sfătuiască să reducem în primul rând cantitatea de sare din alimentaţie, cauza principală a acestei boli.

Potrivit directorului adjunct de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, dr. Marinela Grădinaru, în 2000 erau 68357 de pacienţi suceveni nou depistaţi cu hipertensiune arterială, faţă de 64541 în 2008. Dacă în 2008, prevalenţa acestei boli era de 9,10%, în 2009 a ajuns la 9,65%.

“Automonitorizarea la domiciliu a consumului de sare e o metodă bună de a preveni şi descoperi în stadiu precoce hipertensiunea arterială, până nu apar accidentele cerebrale, infarctul miocardic şi alte boli”, a precizat dr. Grădinaru.
Aceasta a adăugat că un rol important în prevenirea acestei boli îl are şi controlul greutăţii corporale atât la copii, cât şi la adulţi, întrucât obezitatea este un alt factor de risc în apariţia ei, în contextul în care în lume există un miliard de adulţi supraponderali, 3 milioane fiind obezi.

Un alt factor de risc este colesterolul crescut, un studiu în acest sens realizat în România arătând că peste 30% din populaţia României are valorile colesterolului ridicate. În lume, 1,5 miliarde de oameni suferă de HTA, iar Europa sunt 90 de cazuri la mia de locuitori. În România, se estimează existenţa a 5-7 milioane de hipertensivi, adică 40% din populaţie, dintre aceştia, mai mult de jumătate fiind pacienţi nou diagnosticaţi. Din acest motiv, mai ales cu prilejul Zilei hipertensiunii arteriale, din 17 mai, specialiştii spun că populaţia cu risc trebuie sensibilizată, iar metodele de diagnostic precoce a bolii şi prevenirea ei – promovate. Anul acesta, sloganul Zilei Mondiale a hipertensiunii arteriale este “Greutate normală, Tensiune Arterială normală”.

Considerată o boală “tăcută”, fiindcă de multe ori nu are simptome, se consideră hipertensiune arterială creşterea presiunii maxime peste 140, iar minime peste 90 mmHg.

Principalii factori care determină apariţia hipertensiunii arteriale sunt modul de viaţă stresant, sedentarismul, consumul ridicat de sare, alimentaţia bogată în grăsimi de natură animală, consumul exagerat de dulciuri, alcoolul, fumatul, vârsta sau ereditatea.


Intră acum și în grupul de