CJSU Suceava s-a întrunit de urgență pentru a dispune măsuri pe perioada avertizărilor meteorologice și hidrologice cod portocaliu. La nevoie se vor pune în aplicare Planurile de apărare împotriva inundațiilor


Intră acum și în grupul de

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a întrunit, luni, la cererea prefectului Iulian Cimpoeșu, în ședință extraordinară, luând în considerare avertizarea meteorologică cod portocaliu emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru intervalul 19 iulie, ora 14.00 – 20 iulie, ora 10.00, pentru a stabili măsuri ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice/hidrologice pe teritoriul județului Suceava.

În cadrul ședinței Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a adoptat o hotărâre prin care a dispus ca instituțiile cu atribuții în gestionarea riscului „inundații” și administrațiile publice locale vor lua de îndată mai multe măsuri.

Astfel, se va monitorizaa evoluția fenomenelor meteorologice periculoase, concomitent cu transmiterea prognozelor, avertizărilor și înștiințărilor către autoritățile locale în vederea organizării activităților specifice care se impun în asemenea situații.

Totodată, s-a dispus supravegherea continuă a zonelor critice de pe cursurile de apă şi înştiinţarea factorilor responsabili despre existenţa unor pericole reale sau potenţiale de inundaţii.

Hotărârea CJSU Suceava prevede și pregătirea capabilităților planificate la nivel județean în scopul realizării cu celeritate a intervenției, precum și asigurarea manevrei de forte și mijloace, în funcție de evoluția situației operative.

Mai mult, s-a stabilit punerea în aplicare a Planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor şi poluărilor accidentale ale comitetelor municipale, orăşeneşti şi comunale pentru situaţii de urgenţă, la nevoie.

CJSU Suceava a mai decis să fie asigurartă permanenţa la sediul primăriei cu personal instruit în vederea primirii înştiinţărilor, prognozelor şi avertizărilor hidrometeorologice, a deciziilor Comitetului judeţean, iar prin grija Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență se vor evita sau elimina blocajele cu deșeuri sau alte tipuri de materiale care prezintă risc de colmatare, în special în zonele podurilor şi podeţelor, prizelor de apă, de evacuare a apei din intravilan.

„Dacă situația impune, se va evacua populaţia şi animalele din zonele inundabile – cu risc major”, se mai arată în hotărâre.

CJSU Suceava a mai cerut să fie efectuată transmiterea mesajelor de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT la emiterea avertizărilor now-casting cod portocaliu ce vizează manifestări extreme (grindină de mari dimensiuni etc.) sau roșu;

Autoritățile vor transmite către eșalonul superior a rapoartelor operative privind efectele fenomenelor meteorologice periculoase, din 4 în 4 ore, prin grija Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, începând cu 19.07.2021, ora 22.00, respectiv ora 06.00 (pentru ultimele 24 de ore), pe baza datelor operative culese din teren;

CJSU Suceava a mai dispus desemnarea de către Instituția Prefectului – județul Suceava, Consiliul Județean Suceava – Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, Inspectoratul de Stat în Construcții Suceava, operatorii de utilități publice din județul Suceava a reprezentanților desemnați să încadreze Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava, activat pe perioada valabilității avertizării meteo-hidrologice, de la sediul dispus în municipiul Suceava, str. Universității, nr. 14 sau de la sediul propriu/domiciliu și care să participe în cadrul Grupurilor de Suport Tehnic (în teren) în situația producerii situațiilor de urgență conexe.


Intră acum și în grupul de