Șefa Secției Boli Infecțioase din SJU Suceava, dr. Monica Terteliu nu are date științifice care să explice rata mică de infectare din județ având și cea mai mică rată de vaccinare împotriva Covid-19: Nu putem spune că lumea nu a circulat sau că nu au venit în țară românii din străinătate


Intră acum și în grupul de

Șefa Secției Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Monica Terteliu, a declarat, joi, la Exclusiv la Miezul Zilei de la News Bucovina că nu are date științifice pentru a explica rata mică de infectare cu noul coronavirus în județul Suceava care are și cea mai mică rată de vaccinare din țară și a pledat în continuare pentru vaccinare ca măsură de a preveni răspândirea bolii.

”Cu privire la specificitatea județul Suceava, nu am date științifice în spate. Clar, și noi am observat că, în ciuda faptului că rata de vaccinare este cea mai mică din țară, avem un număr de extrem de mic de cazuri noi, zi de zi, săptămână de săptămână și chiar raportat la ultima lună. Nu putem spune că lumea nu a circulat sau că nu au venit în țară românii din străinătate care se întorc pentru vacanța de vară. Va trebui să studiem acest lucru, însă cred că studiul este apanajul post pandemiei. Ne va ajuta foarte mult și cercetătorii sunt cei care ne orientează și ne ordonează suspiciunile noastre, le confirmă sau le infirmă, dar cred că până atunci noi trebuie să fim pregătiți. Această pregătire, înseamnă să anticipăm niște lucruri și atunci nu vom mai fi luați prin surprindere”, a spus dr. Terteliu.

Ea a mai spus că lipsa de încredere în vaccinare a personalului medical din Spitalul Județean Suceava, poate fi pusă atât pe seama lipsei de informare, dar și pe nivelul de responsabilitate al fiecăruia.

„Scepticismul din rândul medicilor care nu se vaccinează pleacă de la faptul că ar trebui o mai bună informare și o mai mare responsabilitate din partea fiecăruia. Când am vorbit de responsabilitate, nu m-am referit doar la populația extra medicală, ne includea și pe noi”, a declarat medicul sucevean.

În tot acest context al pandemiei și al unui viitor val patru, șefa Secție de Boli Infecțioase a declarat că medicii ar trebuie să fie un exemplu.

„Trebuie să reținem faptul că noi nu suntem un exemplu de sacrificiu, medicii nu s-au vaccinat ca să demonstreze populației că nu pățesc nimic. Vaccinarea  s-a produs pentru că noi credem în eficiența acestui vaccin și că, în continuare, considerăm că singura modalitate de prevenire și de scădere a numărului de cazuri este prin vaccinare. Încă odată cred că trebuie să fim, fiecare dintre noi, cei vaccinați, mai implicați în această campanie de vaccinare”, a spus dr. Monica Terteliu.

Mai mult, medicul sucevean consideră că aportul și recentrarea medicilor pe subiectul vaccinării ar trebuie să fie o preocupare în perioada următoare.

„Toată lumea și-a concentrat până acum eforturile pe pacienți, pe organizare, pentru că au fost momente în care lucrurile putea să scape de sub control dacă nu erai acolo. Probabil, acum este momentul să ne recentrăm, având în vedere că numărul pacienților este în continuă scădere și este destul de mic, pe această problemă a vaccinării. Noi trebuie să fim văzuți, auziți, întrebați și descusuți, pentru a putea obține de la noi, informațiile de care populația are nevoie astfel încât să crească încrederea în vaccinare”, a conchis dr.Terteliu.


Intră acum și în grupul de