IPS Calinic: Vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut. 30 de ani au fost de ajuns!


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a decis să răspundă mai multor persoane care i-au trimis întrebări incomode despre diverse chestiuni pe care le consideră nerezolvate în cadrul eparhiei și a conchis că „vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut”.

Astfel, IPS Calinic a fost apostrofat că are un motto foarte precis în viață: «Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!» și că nu s-a grăbit să evalueze personalul administrativ din eparhie și că nici fostul episcop, IPS Pimen, nu se grăbea să o facă deși i se aduceau la cunoștință anumite aspecte, dar că acest lucru a fost făcut de PF Daniel, presa locală și unii politicieni.

„Dvs. chiar nu ați înțeles că bucovinenii (preoți și mireni) nu mai vor să fie îngenuncheate dreptatea și adevărul?”, a fost întrebat IPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților i-a răspuns acestuia că alegerea unui episcop nu este o lucrare a „primarilor” sau a oamenilor politici şi nici a comunităţilor, ci a Sfântului Duh prin membrii Sfântul Sinod ceea ce înseamnă că motto enunțat: „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!” nu se justifică în cazul său.

„Când acuzaţi, ar fi bine să aveţi şi dovezi. Personal, vă aştept cu astfel de dovezi şi vă asigur că, dacă acestea pot fi probate, voi lua măsurile ce se impun în aceeaşi zi. Până atunci, îmi pare rău, dar nu pot destabiliza activitatea eparhiei fiindcă dumneavoastră nu vă este dragă respectiva persoană” a adăugat ierarhul.

În ceea ce privește persoanele pe care le-ar fi găsit în cadrul administrației arhiepiscopiei în 26 iulie dacă nu ar fi intervenit PF Daniel, chiar nu l-ar fi interesat pentru că „este cu adevărat o artă să faci din oamenii răi, buni” și că el crede în convertirea oamenilor.

„Conchid prin a vă asigura că, în Arhiepiscopie, de pe 26 iulie 2020, „dreptatea şi adevărul” despre care faceţi vorbire sunt la ele acasă. Cu puţin efort, le-aţi și putea vedea!”, a răspuns IPS Calinic.

Un alt credincios, cadru didactic, îi transmite IPS Calinic că nu se miră de faptul că a crescut numărul de neoprotestanți în județ ținând cont că sunt consilieri arhiepiscopali cu grave carențe.

„Ca profesor, am alte competențe și la noi se spune: «Treaba popii cu cădelnița!». Unul din preaiubiții Dvs. consilieri îmi este foarte bine cunoscut! Trebuia să-mi fie cumnat, dar Dumnezeu a ferit-o pe sora mea, astăzi un reputat medic, de o astfel de primejdie! Dacă astfel de caractere fac parte din elita clericală a românilor, nu mă mir de faptul că numărul credincioșilor neoprotestanți a crescut în județul Suceava cu 17% faţă de 2019! Fiţi sigur, Înaltpreasfinţia Voastră, că unele întrebări Vi le voi adresa public, cu ocazia slujbelor la care veți fi prezent în zona noastră”, a scris acesta.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților îi răspunde însă că procentul despre care face vorbire privind neoprotestanții, situaţia din teren, centralizată de misionarii Arhiepiscopiei, arată o altă cifră, plină de nădejde pentru Biserică și că nu are motive să se îndoiască de veridicitatea cifrelor prezentate.

„Ca profesor, bănuiesc că ştiţi că de-a lungul timpului „treaba popii nu a fost doar cu cădelnița!”, ci, preotul a avut un rol foarte importat în formarea şi desăvârşirea culturii acestui popor.Cât despre ameninţarea cu întrebările dumneavoastră puse în public, nu am nicio frică; chiar le aştept și voi răspunde, desigur, dacă sunt în limitele bunei cuviinţe”, a mai adăugat IPS Calinic.

Un alt credicios îi transmite Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților că a observat că este foarte deranjat de întrebările incomode și că a trecut la practici de bullying, intimidare și presiuni psihologice care sunt ofensatoare și abuzive.

„Poporul drept-credincios nu face altceva decât să semnalizeze lucruri care nu fac cinste Bisericii lui Hristos”,scrie acesta care spune că a fost «burdușit» Centrul Eparhial cu angajați deși toate instituțiile din România se luptă pentru un aparat administrativ cât mai suplu – calitate, nu cantitate și se întreabă cu cât a crescut fondul de salarii de când IPS Calinic a venit în funcție.

„«Grașii» se suie în spatele celor «slabi» sau mai bine spus pe «banul văduvei». Declinul populației și îmbătrânirea ei duc la o problemă între viață și moarte, pentru economie – deficitul de forță de muncă și colapsul sistemelor de pensii”, a explicat acesta.

Petentul continuă în același stil și îl întreabă pe arhiepiscop ce a modificat în bine de când a fost ales în funcție:

„După cum bine știți, majoritatea parohiilor «trăiesc» din banii pensionarilor, cum bine spunea și Arhiepiscopul Pimen (†), «preoții din parohiile sub 250 de familii sunt la limita supraviețuirii»; ar putea fi încadrați oricând în categoria persoanelor asistate social. Mai mult decât atât, numărul de copii (români) născuți în străinătate a depășit numărul de copii născuți în România. Ați spus că vreți biserici curate, slujbe frumoase, cimitire îngrijite etc. Într-o biserică, pe lângă preot este nevoie de un cântăreț și un îngrijitor, aceștia au nevoie de o sursă de venit (mulțumitoare cât de cât), de unde bani. Nici după un an de zile (conform statutului Bisericii Ortodoxe Române) nu ați eliminat din biserici soacrele, soțiile, mamele, nepoatele etc. care încasează ilegal salarii de la stat (acestea neîndeplinindu-și nici atribuțiile de cântăreț, nici de îngrijitor). Pentru angajări fictive se face închisoare! Când îi ceri cuiva ceva, îi oferi și condiții pentru realizarea acelui lucru. Deși ați spus că nu sunteți Vlad Țepeș, totuși ne mai trageți câte o țeapă. Ne-ați spus că sunteți scorpion, noi credeam că Sfântul Sinod a trimis în Bucovina un Arhiepiscop (scorpionii fiind trimiși în teatrele de operație din Afganistan). În concluzie, cu ce ați modificat în bine, după un an de zile Biserica din Bucovina?”, scrie acesta.

În răspuns, IPS Calinic spune că nu este deranjat de întrebările de bun-simț, ci de cele obraznice care nu au nimic cu lucrarea Bisericii sau adevărul faptelor, ci mai degrabă cu episcopul care a stricat unele aranjamente.

„Constat că deviza dumneavoastră este: „Decât mulți și proști, mai bine puțini și deștepți”. Aveţi dreptate! Centrul Eparhial, timp de trei decenii, a fost condus de „puţini şi deştepţi”, care, în cele din urmă au fost scoşi de presă şi mitropolit cu „surle şi trâmbiţe”. Totuşi, cu toată inteligenţa şi hărnicia lor, a mai fost nevoie şi de acei „mulţi” care să le vină în ajutor, astfel încât Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor să fie organizat întocmai Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştiului şi Iaşiului. Căci eu nu prea agreez maxima: „Românul e bun la toate!””, a arătat IPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților arată că este fals că nu are fi eliminat din biserici soacrele, soțiile, mamele, nepoatele etc. care încasează ilegal salarii de la stat recunoscând că aceste persoane nu lucrează zilnic câte 8 ore.

„De altfel, nici cântăreţul, şi nici …, angajaţi fiind, nu lucrează zilnic câte 8 ore. Să fim serioşi! Sunt biserici care în afară de duminici şi sărbători nu sunt deschise! Şi totuşi, din acest punct de vedere semnalat de dumneavoastră, s-au făcut paşi importanţi şi continuă să se facă. Însă cu o oarecare aşezare duhovnicească”, a adăugat ierarhul.

IPS Calinic spune că ar fi neprincipial să dea afară pe cineva din familia preotului care mai are 1 an sau 2 până la pensie, cum imoral este să fie cineva angajat şi să nu presteze cele 8 ore de serviciu.

„Conchid prin a vă spune că vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut. 30 de ani au fost de ajuns!”, a încheiat răspunsul IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de