FOTO VIDEO // 26 de arbori tăiați ilegal pe raza Ocolului Silvic Bucovina. Garda Forestieră Suceava: Sunt suspiciuni de folosire a dispozitivului de marcare fals


Intră acum și în grupul de

26 de arbori au fost tăiați fără drept într-o pădure de 9 ha din localitatea Demăcușa, comuna Moldovița, administrată de Ocolul Silvic Bucovina, dar deținută de o societate comercială din Ciumârna.

Neregulile au fost depistate în urma unui control efectuat în perioada 6-10 septembrie de către Garda Forestieră și IPJ Suceava.

Foto simbol.

Specialiștii au calculat după diametrul la cioată volumul lemnului tăiat ilegal, respectiv 21,464 mc, valoare căruia se ridică la 15. 462 lei cu TVA.

Într-un comunicat de presă emis astăzi, 14 septembrie, Garda Forestieră Suceava a precizat că pe cele 9 hectare de pădure se află în curs de exploatare o partidă de produse accidentale (arbori uscați, rupți, doborâți de vânt).

Cioată rămasă în urma tăierii ilegale. Foto: Garda Forestieră Suceava

„În afara arborilor care fac obiectul partizii, au fost identificate un număr de 21 cioate care aveau aplicat un dispozitiv de marcare având același indicativ ca și cel aplicat pe arborii din partidă, pentru care există suspiciunea că este un dispozitiv artizanal (fals). Controlul a fost efectuat imediat după producerea acestor fapte, astfel încât cea mai mare parte a arborilor marcați cu dispozitivul suspect de a fi fals s-au regăsit la fața locului, fiind arbori verzi ce nu corespund naturii produsului din partida (accidentele I). Pe cioplajul aplicat la înălțimea de 1.30 m a acestor arbori nu este înscris nici un număr curent. Cioplajele pe care sunt aplicate mărcile suspecte par a fi de câteva zile, fiind date cu pâmânt pentru a părea mai vechi, comparativ cu cele de la marcarea inițială care sunt înrășinate. În urma inventarierii a rezultat un volum aferent acestor cioate de 28,308 mc și o valoare a prejudiciului de 20687,41 lei inclusiv TVA”, a arătat sursa citată.

Pe lângă arborii tăiați fără drept, au fost identificați un număr de 43 de arbori demarcați de foarte mici dimensiuni (diametre în jur de 14 cm), arbori uscați pe picior. În proximitatea arborilor identificați mai sus, au fost identificate mai multe resturi de lemn (așchii) pe care se puteau observa urme de vopsea de culoare verde (culoarea cu care a fost marcată partida de produse accidentale).

„Aceste nereguli constatate fac obiectul unei sesizări penale cu trei capete de acuzare: tăiere fără drept, furt de arbori și folosirea unui dispozitiv fals de marcare”, a subliniat Garda Forestieră care a întocmit un raport prin care solicită Comisiei de atestare a operatorilor economici pentru activitatea  de exploatare forestieră, retragerea Atestatului de exploatare pentru operatorul economic care a efectuat exploatarea în acestă suprafață.

Până la decizia Comisiei, societatea comercială s-a ales cu trei amenzi în valoare totală de 11.000 lei.


Intră acum și în grupul de