Expoziţie şi concert la Cetatea de Scaun, filme din cinematografia poloneză contemporană, un simpozion internaţional despre relaţiile româno-polone cu prilejul Zilelor Culturii Polone


Intră acum și în grupul de

„De 21 de ani, Zilele Culturii Polone reprezintă un eveniment care leagă simpozionul pe tema relaţiilor polono-române de-a lungul secolelor, în sens larg, cu evenimente culturale. Din 2006, un element indispensabil Zilelor Culturii Polone a devenit Sărbătoarea Roadelor de la Soloneţu Nou, în timpul cărora se prezintă toate comunităţile poloneze din România, dar şi vecinii români şi alte naţionalităţi” ni se reamintea recent, în anticiparea evenimentelor de la sfârşitul săptămânii trecute, de la Suceava, prilejuite de Zilele Culturii Polone. Ocazie cu care organizatorii precizau că „ediţia de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, cea de-a XXII-a, după un an de pauză, se întoarce într-o altă formă. Din cauza situaţiei pandemice, Ziua Roadelor s-a desfăşurat într-un alt termen, iar simpozionul va fi o întâlnire online. Un lucru neschimbat este dorinţa organizatorilor de a-şi face simţită prezenţa la începutul lunii septembrie prezentând locuitorilor Sucevei şi celor din regiune o serie de evenimente culturale”.

De altfel, aceste idei au fost cuprinse şi în mesajele transmise joi, 9 septembrie, la Cetatea de Scaun a Sucevei, în deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone – 2021 şi la vernisajul expoziţiei „Alianţa militară polono-română în perioada interbelică”.

După introducerea realizată de directorul Institutului Polonez din Bucureşti, dna Natalia Mosor, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher (şi deputat în Parlamentul României, secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă) a spus, printre altele, că, „după un an de pandemie, an în care nu am putut să ne desfăşurăm manifestările aşa cum ar fi trebuit, iată că ne putem revedea aici, la Cetate, spre a putea continua şirul Zilelor Culturii Poloneze în România, cu ediţia a XXII-a. (…) Iar aceste Zile nu ar fi fost atât de frumoase dacă n-ar fi fost colaborarea aşa de frumoasă cu Institutul Polonez, cu Ambasada Poloniei la Bucureşti şi, nu în ultimul rând, cu Muzeul Naţional al Bucovinei (reprezentat la eveniment de directorul adjunct Ioan Mareş – n.red.). Suntem azi poate mai puţini, tot din cauză că pandemia nu s-a terminat, dar (…) cei prezenţi şi cei care datorită presei vor afla despre manifestările noastre vor vedea şi vor afla că aici, în România, în Bucovina, aducem o contribuţie la cultura românească, arătăm la rândul nostru din cultura poloneză, din folclorul polonez (…şi cu trimitere la Ziua Recoltei de săptămâna trecută – n.red.), totodată continuăm manifestările din iunie, de la Cârlibaba, unde am avut onoarea să avem ca oaspeţi garda militară poloneză şi română, la expoziţia cu tehnică militară a polonezilor care staţionează în Craiova…”.

Totodată, dl Ghervazen Longher a adus mulţumiri oaspeţilor şi participanţilor la manifestări, în mod special dnei prof. Cristina Albu, inspector pentru minorităţi la ISJ Suceava, doamnelor director de şcoli Maria Ucraineţ şi Eugenia Ostrovschi de la Pârteşti de Sus, respectiv Soloneţu Nou, nu în cele din urmă echipei de la Dom Polski, pentru „grijă şi strădanie în organizare”, reprezentanţilor contingentului militar polonez veniţi la Suceava şi directorului general al Muzeului Bucovinei Emil Ursu.

După vernisajul expoziţiei „Alianţa militară polono-română în perioada interbelică”, a urmat un concert de muzică clasică în interpretarea „Duo Kitharsis” din Bucureşti.

Sâmbătă şi duminică, la cinematograful Modern, cei care au dorit au avut prilejul de a se reîntâlni cu filmul polonez, prin câteva proiecţii gratuite: filmele „Bogowie” (2014), „Obywatel Jones” (2019) şi „Zieja” (2020).

Zilelor Culturii Polone nu le-a lipsit obişnuitul simpozion ştiinţific internaţional, de această dată desfăşurat online. Timp de 3 zile, istorici, lingvişti, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia şi România au discutat despre „Relaţiile polono-române de-a lungul timpului, în anul centenarului alianţei militare polono-române”. Dezbaterile s-au desfăşurat pe două secţiuni: „În lumea istoriei” şi „În lumea literaturii şi a tematicii bucovinene”.

Reamintim că Zilele Culturii Polone au fost organizate de Uniunea Polonezilor din România, cu suport din partea Institutului Polonez din Bucureşti, Muzeului Naţional al Bucovinei, Primăriei Municipiului Suceava şi Cinematografului „Modern” din Suceava.


Intră acum și în grupul de