La Suceava, primul PID integral semnat din tara (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a semnat toate contractele pentru proiectele prin Planul Integrat de Dezvoltare (PID) prin Programul Operaţional Regional care au fost depuse de Primăria Suceava. Prezent joi la Suceava, secretarul de stat în MDRT, Răzvan Murgeanu, a semnat cu primarul Ion Lungu, ultimele trei contracte pentru proiecte finanţate prin POR, primele două fiind parafate luna trecută. Murgeanu a arătat că participă la un pionerat în România, fiind primul Plan Integrat de Dezvoltare pentru care s-au semnat toate contractele. „Este un pionerat în România, primul PID integral semnat. Nu mai e aşa ceva în România”, a spus Murgeanu. El a ţinut să sublinieze că este meritul Primăriei Suceava care a prezentat proiecte coerente, făcute profesionist.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că prin semnarea celor trei contracte de finanţare se finalizează această procedură prin PID, alte două contracte fiind semnate în luna mai. El a arătat că urmează să fie implementate cele cinci proiecte care au ca termene de finalizare între 17 şi 30 de luni.

Lungu a subliniat că cel mai important proiect, de modernizare a zonei centrale a municipiului Suceava, este „un proiect îndrăzneţ, complex şi necesar” şi prevede în principal construcţia a două parcaje subterane cu 108 şi 55 de locuri, amenajarea unei piaţete care va primi numele de „Piaţa Ştefan cel Mare” şi reabilitarea pavajului pietonal cu dale din granit. Pentru realizarea acestui proiect, municipalitatea suceveană urmează să finanţeze din fonduri proprii lucrări de un milion de euro pentru consolidarea terenului.

Un alt proiect finanţat prin PID este cel de reabilitare a iluminatului public în municipiu de la intrarea dinspre Fălticeni spre ieşirea spre Botoşani şi prevede instalarea unui număr de 171 de stâlpi noi de iluminat şi 642 de corpuri de iluminat noi.

Al treilea proiect pentru care s-a semnat joi contractul de finanţare este cel pentru construcţia Centrului Tradiţiilor Bucovinene care va avea prevăzute spaţii expoziţionale şi spaţii pentru producţia de artizanat. Prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava se prevede finanţarea prin POR a cinci proiecte în valoare totală de 28,8 milioane de euro, din care 23,4 milioane de euro valoare eligibilă.

Primele două contracte au fost semnate în urmă cu o lună, urmând să fie finanţat proiectul de reabilitare a 14 străzi şi modernizare a Parcului Şipote în valoare de cinci milioane de euro şi proiectul de creştere a siguranţei şi prevenirea criminalităţii în valoare de 500.000 de euro, prin care vor fi instalate în oraş 80 de echipamente de supraveghere în special la şcoli, grădiniţe, pieţe şi parcuri.


Intră acum și în grupul de