Polițiștii au identificat și condus la audieri cinci persoane implicate în agresiunea asupra lui Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști. Reacțiile IPJ Suceava și Gărzii Forestiere Suceava


Intră acum și în grupul de

În dimineața de 17 septembrie, atât Poliția Județeană Suceava, cât și Garda Forestieră Suceava au venit cu reacții privind agresarea activistului de mediu sucevean, Tiberiu Bușutar, dar și a doi cameramani care îl însoțeau la documentarea tăierilor ilegale într-o pădure din zona Dornelor (potrivit Poliției este vorba despre pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci, iar potrivit Gărzii Forestiere – o pădure din Șaru Dornei).

Poliția Suceava: Cinci persoane conduse la audieri, iar verificările continuă

IPJ Suceava a informat că polițiștii au identificat cinci persoane „care au participat la incident”.

„La acest moment, cele 5 persoane sunt în procedură de audiere la sediul Poliției municipiului Vatra Dornei, în paralel fiind continuate celelalte activități procedurale pentru administrarea probatoriului și dispunerea măsurilor procesuale, sub coordonarea unității de parchet competente”, a arătat sursa citată.

IPJ Suceava a precizat că polițiștii din cadrul Biroului Delicte Silvice „efectuează verificări în fondul forestier, pentru verificarea unor aspecte privind activități ilicite în domeniul silvic”.

Un singur cameraman și-a dat acordul pentru efectuarea cercetărilor penale

Poliția Suceava a menționat că cele trei persoane agresate au fost audiate ieri noaptea.

„După inițierea activităților procedurale de audiere pentru stabilirea circumstanțelor producerii evenimentului, s-a solicitat exprimarea poziției procesuale a victimelor, prin depunerea plângerilor prealabile sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere”, se arată în comunicat.

Cu toate acestea, spun polițiștii, niciuna dintre persoanele agresate nu a depus o plângere în acest sens, rezervându-și acest drept procesual, însă polițiștii din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei au continuat verificările din oficiu și au constituit un dosar penal, sub aspectul infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și distrugere.

Ulterior, un cameraman și-a dat acordul declarat pentru efectuarea de cercetări cu privire la cele două infracțiuni.

Detaliile agresiunii documentate de polițiști

În comunicatul emis de IPJ Suceava sunt prezentate detaliile agresiuni documentate de polițiști.

Astfel, prima sesizare privind agresiunea produsă a fost efectuată la ora 16:06. De menționat că sunt nu trei victime, ci patru: pe lângă Tiberiu Boșutar și cei doi cameramani, în incident a fost implicat și un localnic care-i însoțea. Bărbatul însă a reușit să fugă de la agresori, ajungând la sediul Poliției Vatra Dornei.

„Având în vederea arealul extins al zonei (pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci) au fost constituite, în regim de urgență, mai multe echipe de polițiști și jandarmi, iar în aproximativ 30 de minute s-a reușit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu și a doi cameramani, a patra persoană (localnicul) reușind să părăsească singur zona împădurită și să se prezinte la sediul poliției”, transmise Poliția Suceava.

Sursa citată arată că Tiberiu Boșutar și jurnaliștii bătuți au fost audiate la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei.

Concret, s-a constatat că în cursul zilei de 16.09.2021, activistul de mediu și cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci, pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăieri de arbori.

„În timpul activității, aceștia ar fi fost surprinși de mai mulți localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul și cameramanii fiind agresați de către celelalte persoane”, potrivit Poliției Suceava.

Garda Forestieră Suceava: Tiberiu Boșutar a fost agresat în zona Șaru Dornei, când încerca să sesizeze posibile fapte de încălcare a regimului silvic

La prima oră a dimineții, și Garda Forestieră Suceava a transmis un comunicat de presă în care susține că efectuează verificări. Redăm comunicatul integral, în forma în care a fost transmis presei:

„Garda Forestieră Suceava informează faptul că în urma evenimentelor desfășurate în cursul zilei de 16.09.2021, atunci când „activistul de mediu „Tiberiu Boșutar a fost agresat în zona Șaru Dornei, când încerca să sesizeze posibile fapte de încălcare a regimului silvic, a demarat de la primele ore ale dimineții verificări împreună cu organele de cercetare penală în fondul forestier care a făcut obiectul sesizării.

Garda Forestieră Suceava condamnă orice act de violență fizică sau verbală asupra oricărei persoane care sesizează abateri de la respectarea regimului silvic.

După finalizarea verificărilor, Garda Forestieră Suceava va comunica rezultatele constatărilor privind respectarea regimului silvic”, a arătat sursa citată.


Context:


Intră acum și în grupul de