Primarul Lungu nu crede ca incalzirea se va scumpi semnificativ la iarna (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preţul pe care locuitorii municipiului îl vor plăti pentru încălzire la iarnă nu va înregistra o creştere semnificativă comparativ cu cel de iarna trecută, a apreciat miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu. „Nu cred în majorarea preţului la energie termică”, a spus edilul-şef, precizând că şi la preţul actual populaţia are datorii faţă de firma de termoficare.

Potrivit lui Lungu, preţul gigacaloriei plătit de populaţie va fi de aproximativ 200 de lei, faţă de 178 de lei în prezent, iar restul costurilor până la preţul de producţie va fi înregistrat pe pierderi la societatea de termoficare Termica SA Suceava. El a mai spus că municipalitatea va plăti şi subvenţii pentru încălzire pe anumite trepte de venit, acestea urmând să fie stabilite într-o şedinţă a CL Suceava.

În prezent datoriile populaţiei la societatea de termoficare sunt de aproximativ 11 milioane de lei, din care opt milioane de lei sunt datorii nete, restul fiind penalităţi de întârziere.

Societatea de termoficare Termica Suceava a demarat procedurile privind atragerea de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru furnizarea serviciilor de consultanţă. Centrala de cogenerare va asigura necesarul de energie termică din municipiul Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că intenţionează să înceapă construcţia unei noi centrale termice în municipiu, dimensionată corespunzător, în condiţiile în care actuala centrală electro-termică este mult prea mare şi nu are piaţă pentru producţia realizată.

El a arătat că împreună cu conducerea companiei Termica şi Consiliul Local caută o soluţie pentru asigurarea încălzirii în municipiu la costuri acceptabile, în condiţiile în care intenţia de a privatiza societatea de termoficare, Termica SA, a fost un eşec după ce la cele două licitaţii organizate nu s-a înscris nici o firmă, una din cauze fiind şi efectul crizei economice. Primarul a precizat că, deşi deţine o centrală electro-termică modernă, societatea de termoficare nu are piaţă pentru producţia realizată. El arăta că pentru o asemenea investiţie municipalitatea intenţionează să realizeze un parteneriat cu o firmă privată care să preia în concesiune distribuţia agentului termic.


Intră acum și în grupul de