Municipalitatea suceveana si Ambasada Norvegiei, parteneri intr-un proiect privind reabilitarea Curtii Domnesti (VIDEO)

Ambasada Norvegiei ar putea intra într-un parteneriat cultural cu municipalitatea suceveană, a declarat primarul Ion Lungu, în urma întâlnirii pe care a avut-o miercuri cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn. Edilul-şef sucevean a precizat că este vorba despre punerea în valoare a Curţii Domneşti din municipiul reşedinţă de judeţ. „Vom putea face un parteneriat pentru Curtea Domnească”, a spus Lungu.

El a menţionat că a discutat cu ambasadorul norvegian despre Mecanismului Financiar SEE (Granturile SEE) şi al Programului de Cooperare Norvegian (Granturile norvegiene) prin care statele din Spaţiul Economic European SEEEFTA, respectiv Norvegia, Liechteinstein şi Islanda, alocă României sprijin financiar nerambursabil.

Pentru perioada 2007-2009, finanţarea acordată României a fost în valoare totală de 98,5 milioane de euro, iar în judeţul Suceava a fost finanţat un proiect în valoare de 350.000 de euro de sprijin a unor activităţi care promovează mediul în cadrul turismului în Bazinul Dornelor.

Lungu a mai precizat că din discuţia „constructivă şi concretă” pe care a avut-o cu ambasadorul norvegian a înţeles că urmează să fie încheiat un nou acord cu România pentru cele două programe de granturi în valoare de 300 de milioane de euro.

Autorităţile sucevene doresc să finanţeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.