La SJU Suceava s-a realizat o premieră medicală pentru regiunea Moldovei: Ablație cu microunde a unei tumori hepatice maligne neoperabile, de mari dimensiuni

Spitalul Județean de Urgență Suceava a anunțat, vineri, că în data de 11 noiembrie la această unitate spitalicească s-a practicat o procedură de ablație (topire) a unei tumori hepatice maligne (de tip hepatocarcinom) ce măsura aproximativ 7/6/5cm, prin ghidaj Computer Tomografic(CT) și ultrasonografic cu ajutorului unui dispozitiv cu microunde, la un pacient în vârstă de 82 de ani.

Intervenția a fost realizată de medicii radiologi dr. Cătălin Lulciuc (SJU Suceava) și dr. Mugur Grasu (Spitalul Clinic Fundeni) în echipă cu dr. Mihai Crețeanu jr. si dr E. Gavriliuc din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională al SJU Suceava.

Dr. Cătălin Lulciuc a explicat că ablația cu microunde este o tehnologie nouă care distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor.

„Folosind un ghidaj imagistic CT și ultrasonografic, reușim să introducem antena direct în mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aprox 4-5mm. În urma intervenției pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare. Decizia de ablație prin microunde a tumorilor hepatice este luată de către o echipă multidisciplinară, formată din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generaliști, radiologi și radioterapeuți. Metodele minim-invazive de ablație tumorală se pot folosi și pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare și osoase, atât pe tumori primare cât și pe metastaze. Aceste proceduri se vor face ca practică uzuală la SPJSV în cel mai scurt timp. Multumesc mult echipei, fără de care această primă intervenție la SPJSV, nu ar fi fost posibilă”, a declarat dr. Lulciuc.

Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că până la sfârșitul acestui an un aparat de RFA (ablație prin radiofrecvență), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziționat de SJU Suceava prin ordonatorul principal de credite CJ Suceava împreună cu alte aparate de ultimă generație.

loading...