Munitie din cele doua razboaie mondiale, descoperita in zona de munte a judetului (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Mai multe elemente de muniţie au fost descoperite în ultimele zile. Potrivit plt. maj. Alin Găleată din cadrul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice al ISU „Bucovina” Suceava, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, formată din maistrul militar Iulian Pentilescu şi plutonierul major Marius Chimiuc, a intervenit în ultimele zile în diferite locaţii unde au fost descoperite elemente de muniţie.

Astfel, joi, 15 iulie a.c., la ora 14.55, pirotehnicienii s-au deplasat cu o autospecială în comuna Dorna Arini. Aici, un cioban a descoperit un element de muniţie în zona stânei Sâhla, de pe Masivul Giumalău.
Pirotehniştii au identificat un proiectil exploziv calibrul 152 mm, echipat cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din Primul Război Mondial.

Din cauza drumului greu accesibil şi a fenomenului de „picurare” a încărcăturii explozive, pirotehniştii au decis ca zona să fie izolată şi păzită, urmând ca în următoarele zile proiectilul să fie distrus în locul în care a fost găsit.

În timp ce se luau ultimele măsuri de protecţie a zonei, în jurul orei 19.30, un copil din aceeaşi comună a venit la postul de poliţie local şi a anunţat că, în timp ce se afla la cules de bureţi, a găsit un element de muniţie în zona Vultur, la marginea pădurii.

Echipa pirotehnică s-a deplasat în zona indicată, identificând şi ridicând un proiectil exploziv calibrul 85 mm, echipat cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din al doilea Război Mondial.

Vineri, 16 iulie a.c., ora 18.20, pirotehniştii au fost solicitaţi să intervină pentru identificarea, ridicarea şi transportul unui element de muniţie, descoperit în satul Ruşi Mănăstioara, comuna Udeşti. Muniţia a fost descoperită de Olivan B., un gospodar din localitate, care efectua lucrări de curăţare pe lângă temelia casei.

Pirotehniştii au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri, evacuând populaţia din zonă la limita zonei de siguranţă, după care au identificat şi ridicat o grenadă de mână defensivă, în perfectă stare de funcţionare, provenind din cel de-al doilea Război Mondial.
S-a cercetat şi detectat amănunţit zona respectivă, după care s-a făcut un instructaj cu proprietarii privind modul de comportare în astfel de cazuri.

Sâmbătă, 17 iulie a.c., echipa pirotehnică s-a deplasat în comuna Dorna Arini cu scopul de a distruge proiectilul exploziv calibrul 152 mm, găsit în zona stânei Sâhla, de pe Masivul Giumalău.
Militarii au pregătit lucrările de distrugere controlată a muniţiei folosind 1,4 kg trotil, 2 capse detonante electrice, 10 ml cablu electric pirotehnic şi 10 ml cablu secundar (telefonic).

Zona a fost asigurată, paza fiind executată de un echipaj de jandarmi şi un lucrător al Postului de Poliţie Dorna Arini.
Proiectilul a fost distrus în deplină siguranţă, neînregistrându-se incidente pe parcursul desfăşurării misiunii.

Luni, 19 iulie a.c., pirotehniştii s-au deplasat şi în satul Falcău, comuna Brodina. În timp ce se afla la pescuit, un localnic, Valentin N., a observat un obiect ce părea a fi un proiectil, înfipt în malul drept al râului Suceava, la aproximativ 100 de metri în amonte de Herghelia Frasin.

Echipa pirotehnică a cercetat şi detectat zona, identificând şi ridicând un proiectil exploziv calibrul 122 mm, echipat cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din cel de-al doilea Război Mondial.

Operaţiunea de transportare a elementului de muniţie de la locul identificării până la autospeciala pirotehnică a fost complexă şi riscantă, deoarece trebuia traversat un afluent al râului Suceava, lat de aproximativ 2 metri, şuvoiul puternic putând dezechilibra pirotehnistul care ducea proiectilul.

Muniţiile au fost transportate în condiţii de maximă siguranţă, fiind depozitate provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de