Super-inspectie la groapa de gunoi de la Moara (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Prima groapă de gunoi din judeţul Suceava ce se va ridica la standarde europene începe să prindă contur.

Pentru a fi siguri de acest lucru pe parcursul zilei de vineri şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, însoţit de alţi primari din judeţ printre care s-au numărat şi edilul şef al municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, şi primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, au efectuat o amplă inspecţie la Moara, localitatea unde va funcţiona groapa ecologică.

Realizarea proiectului a fost privită cu reticenţă încă de la stadiul de propunere iar pe parcurs a întâmpinat tot felul de piedici, începând de la opoziţia făcută de unii şefi administrativi şi culminând cu protestele locuitorilor din zonă, piedici care însă până la final reuşit să fie îndepărtate.

Lucrările efective au fost demarate pe data de 18 iunie anul acesta dar la scurt timp după începerea şantierului muncitorii de la “Alpine Bau – Austria” şi “Cominco SA – Bucureşti” (contractorii care au câştigat licitaţia de execuţie) au fost nevoiţi să se oprească din cauza ploilor abundente căzute în Bucovina.

Acum proiectul a cărui valoare depăşeşte suma de 4.360.000 de euro a fost reluat iar activitatea se derulează din plin deoarece termenul de execuţie al acestuia este de doar 6 luni.

În urma vizitei făcute la faţa locului preşedintele Consiliului Judeţean Suceava s-a declarat mulţumit de modul în care se derulează activitatea

“După tot ceea ce se poate vedea la Moara vom avea parte de o groapă ecologică modernă care va fi prevăzută cu trei celule. Deocamdată prima celulă de 7,5 ha se află în plină construcţie unde vor fi depozitate deşeurile ce provin de la 70% din localităţile judeţului Suceava ceea ce înseamnă aproximativ 100.000 de tone de gunoaie anual”, a declarat la final preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Lucrările de o amploare deosebită prevăd printre altele efectuarea de terasamente, etanşarea bazei celulei cu un strat de argilă pe o suprafaţă de 74.200 mp, realizarea de geomembrane de polietilenă pe 84.000 de mp şi un system de drenare a levigatului prin conducte.

Prezent în echipa de inspecţie a lucrărilor primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu a adăugat că “este o investiţie deosebit de importantă pentru pentru municipiul Suceava care este principalul producător de deşeuri menajere din judeţ. Este o bucurie foarte mare, pot spune chiar că în sfârşit se vede luminiţa de la capătul tunelului şi sper din tot sufletul ca până la finele anului să avem posibilitatea să depozităm deşeurile aici la Moara”.

Pe lângă groapa de colectare efectivă la Moara se vor mai ridica o staţie de sortare a deşeurilor, una de epurare şi tratare a levigatului precum şi o staţie de colectare a gazului produs de deşeuri.

Până la finalizarea proiectului vor fi realizare în total în cadrul proiectului intitulat “Sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Suceava” trei atfel de cellule, valoarea totală a acestora fiind de peste 65.506.000 euro.


Intră acum și în grupul de