Fostul sef de post de la Iacobeni, trimis in judecata


Intră acum și în grupul de

Un fost poliţist din Iacobeni, acum pensionat a fost trimis în judecată pentru fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la înşelăciune. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Luminiţa Leonte săptămâna trecută s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a trei inculpaţi: VRÎNCEANU CONSTANTIN, VOLOSCIUC VALENTIN şi JITARIU COSTEL.

Cei trei au „inventat” un accident pentru ca unul dintre ei să poată încasa asigurarea.

Astfel, potrivit rechizitoriului, poliţistul Vrînceanu Constantin, şef al Postului de Poliţie Iacobeni pe data de 13 decembrie 2008 a întocmit un raport informativ olograf în care a menţionat „Volosciuc Valentin şi-a adus un SEAT ful teren şi în seara de vineri l-ar fi accidentat în Argestru şi nu a anunţat accidentul”.
În aceeaşi lună, decembrie 2008, a dat dispoziţie subordonatului său, agent Parpucea Cornel Bebi să verifice informaţia, care la foarte scurt timp i-a raportat că aceasta se confirmă.

Agentul investit prin dispoziţia şefului său chiar a fost contactat de cel vizat, Volosciuc Valentin, care i-a confirmat existenţa autoturismului avariat şi l-a rugat să-l ajute în sensul de a confirma un accident rutier în care ar fi fost implicat pentru a-şi putea rezolva problema privind daunele la societatea de asigurări. Profitând de această solicitare, pentru a verifica informaţia, lucrătorul de poliţie judiciară a cerut să vadă autoturismul, astfel că a fost condus de cel ce-l solicitase la locuinţa lui, unde în garaj a constatat că se afla parcat un autoturism marca SEAT de culoare neagră, ce avea aplicate plăcuţe de înmatriculare cu numere de Olanda, autoturism ce era foarte avariat, fiind în stare de nefuncţionare şi neputând rula, fiind distruse aproape în totalitate caroseria şi componente ale motorului.

Poliţistul i-a spus lui Volosciuc Valentin că nu-l poate ajuta, motiv pentru care acesta nici nu a vrut să-i precizez unde a avut loc accidentul de circulaţie, spunând că nu are suficientă încredere în el.

Continuând să verifice informaţia operativă, agentul Parpucea a aflat că într-o noapte, la începutul lunii decembrie Volosciuc Valentin, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a pierdut controlul autoturismului SEAT pe DN 17, în zona Izvor, la intrarea în localitatea Iacobeni, loc ce a fost indicat chiar şi de către conducătorul auto într-o discuţie ulterioară pe care a avut-o cu lucrătorul de poliţie.

Şeful de post Vrînceanu Constantin, e nu a mai fost interesat de rezultatele anchetei subalternului său, la data de 08.02.2009, în calitate de agent de poliţie constatator a confirmat prin înscrisurile pe care le-a întocmit producerea unui eveniment de trafic rutier pe DN 18, la KM 219+200 m pe ruta Ciocăneşti – Iacobeni, în care a precizat că au fost implicate autoturismele marca „Seat Toledo” cu nr. de înmatriculare SV 051905 condus de Volosciuc Valentin şi autoturismul „Dacia Papuc” cu nr. de înmatriculare SV 05 PNJ, condus de Jitariu Costel.

La data de 12.05.2009, DGA – Serviciul Teritorial Anticorupţie Suceava s-a sesizat din oficiu cu privire la activitatea infracţională desfăşurată de agentul de poliţie Vrînceanu Constantin.

Cei trei, prin schimbarea locului real al evenimentului rutier în care a fost implicat doar autoturismul marca SEAT TOLEDO, cu numărul provizoriu de înmatriculare SV 051905 şi menţionarea, în înscrisurile oficiale întocmite şi declaraţiile olografe, a unei alte dinamici de producere a avariilor, au urmărit încasarea daunelor de la firma de asigurări, intenţie infracţională ce a avut drept urmare decontarea de către SC GRUPAMA ASIGURĂRI, fostă SC ASIBAN SA a tuturor cheltuielilor de reparaţie ale acestui autoturism în valoarea totală de 20.706 lei.

Activitatea infracţională a celor trei a fost determinată de faptul că autoturismul familiei Volosciuc avea doar asigurare obligatorie RCA şi dacă ar fi fost implicat, singur, într-un eveniment de trafic rutier, fără culpa altei persoane, conducător de autovehicul, nu ar fi beneficiat de despăgubiri.
Volosciuc Valentin este trimis în judecată pentru fals în declaraţii, uz de fals şi înşelăciune iar Jitariu Costel pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune.


Intră acum și în grupul de