Prefectura Suceava: Garda de Mediu București a confirmat detașarea pe funcția de consilier achiziții publice a tinerei liberale ce a fost angajată la Primăria Vatra Moldoviței


Intră acum și în grupul de

Prefectura Suceava a transmis, miercuri, că urmare a demersurilor făcute privind clarificarea detașării unui funcționar public din cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviţei la Comisariatului Gărzii Naţionale de Mediu Bucureşti, a obținut punctul de vedere al instituției bucureștene.

Astfel, Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu Bucureşti a comunicat, miercuri, că: „prin Decizia comisarului general nr. 654/2021, doamna Cenuşă Mariana a fost detaşată în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu pe o funcţie publică de execuţie de consilier achiziţii publice (…), iar prin Decizia comisarului general nr. 684/2021, urmare a solicitării doamnei Cenuşă Mariana, a încetat detaşarea acesteia, astfel încât, la etapa actuală, aceasta nu mai este angajata instituţiei”.

Prefectura Suceava precizează că, în considerarea faptului că aceste chestiuni apărute în mass-media națională și locală, vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, prefectul județului Suceava, în exercitarea atribuțiilor constituționale și legale ce-i revin, a dispus măsurile necesare pentru verificarea respectării prevederilor legale specifice în vigoare.

Potrivit primelor verificări făcute marți de Prefectura Suceava s-a stabilit că prin Dispoziţia primarului comunei Vatra Moldoviţei nr. 76 din 28.06.2021 s-a constituit comisia de concurs și comisia de contestaţii pentru ocuparea funcţiei publice de inspector debutant în cadrul compartimentului protecţia mediului din aparatul de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei, iar din comisii nu au făcut parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului desemnaţi de către  A.N.F.P., pentru că autoritatea publică locală organizatoare s-a prevalat de dispozițiile unui articol din Codul administrativ conform căruia: „pentru concursurile pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie autoritatea sau instituţia publică organizatoare poate solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici desemnarea unui reprezentant pentru a face parte din comisia de concurs, respectiv din comisia de soluţionare a contestaţiilor, odată cu transmiterea înştiinţării.”

Verificările au mai stabilit că prin Dispoziţia primarului comunei Vatra Moldoviţei nr. 118 din 16.08.2021, în baza raportului final al concursului nr. 7311/16.08.2021, a fost numită doamna Cenuşă Mariana în funcţia publică de inspector debutant în cadrul compartimentului protecţia mediului din aparatul de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei, fiind respectate termenele şi procedurile prevăzute de Codul administrativ.

 Dispoziţia primarului comunei Vatra Moldoviţei nr. 118 din 16.08.2021 este avizată pentru controlul financiar preventiv.

  Până în prezent, nu au fost comunicate şi înaintate către prefectul județului Suceava dispoziţii ale primarului comunei Vatra Moldoviţei privind modificarea raporturilor de serviciu ale funcţionarului public Cenuşă Mariana (detaşare, transfer, etc.).

Un reporter Recorder care a prezentat și alte cazuri de detașări de la Primăria Vatra Moldoviței la Apele Române, caz în care primarul a fost trimis în judecată de DNA pentru obținerea de foloase necuvenite, abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, a anunțat, luni, că Mariana Cenușă, membră a organizației de tineret a PNL Suceava, a ajuns în noiembrie la București, la Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu- primind funcția de consilier achiziții publice.

Acesta susține că pentru a nu da concurs, Mariana Cenușă a fost anterior angajată fix la primăria Vatra Moldoviței, județul Suceava, și adusă în Capitală prin detașare folosind același traseu pentru care procurorii DNA au trimis în judecată conducerea Primăriei Vatra Moldoviței.

„Nu am mai apucat să începem filmările pentru că, odată ce s-a aflat că noi ne interesăm de traseul profesional al noii consiliere în achiziții publice, aceasta a fost invitată să își facă bagajele cu explicația: „A aflat Recorder de tine””, a precizat reporterul Recorder.


Intră acum și în grupul de