Traian Basescu a inspectat lucrarile la podul de la Dornesti (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Aflat la a patra vizită în comuna suceveană Dorneşti, şeful statului, Traian Băsescu, a inspectat, joi, lucrările de reconstrucţie a podului peste râul Suceava de pe DN17A Siret-Rădăuţi, afectat de inundaţiile din luna iulie.

La faţa locului, preşedintele a discutat atât cu reprezentanţii firmei de proiectare, cât şi cu cei ai constructorilor, iar aceştia i-au dat asigurări că podul va fi refăcut până la sfârşitul lunii octombrie. Băsescu a întrebat dacă această estimare rămâne valabilă şi dacă ar ninge în octombrie din cauza schimbărilor climatice, iar constructorul a spus că termenul final rămâne acelaşi.

Şeful statului a apreciat că soluţia tehnică este bună, similară cu cea de la podul de la Mărăcineni, din judeţul Buzău, (n.r. – distrus în urmă cu câţiva ani tot în urma unor inundaţii puternice) şi a spus că are încredere atât în constructor, cât şi în proiectant, dar că, din cauza distanţei, nu poate veni la podul de la Dorneşti tot de atâtea ori cât a fost la Mărăcineni. El a promis însă că va reveni să vadă cum decurg lucrările.

Totodată, Băsescu a mulţumit militarilor care asigură funcţionarea podului de pontoane, în aval de podul rutier afectat de inundaţii, folosit ca rută ocolitoare pentru traficul înspre şi dinspre graniţa cu Ucraina şi a menţionat că pe acest pod de pontoane trec zilnic 4.000 de autovehicule, ceea ce dovedeşte importanţa rutieră a podului.

În timpul inundaţiilor din luna iulie, unul dintre pilonii podului rutier peste râul Suceava, în localitatea suceveană Dorneşti, a fost distrus de apele revărsate, iar o bucată din pod s-a prăbuşit, făcând imposibilă circulaţia rutieră în zonă.
Potrivit prefectului de Suceava, Sorin Popescu, pilonul care fusese distrus de ape a fost dat jos, fiind întăriţi ceilalţi piloni, urmând ca bucata de platformă betonată a podului, care s-a prăbuşit, să fie înlocuită cu o structură metalică. Prefectul de Suceava a estimat că lucrările la podul rutier peste râul Suceava vor fi gata în aproximativ două luni.

În prezent, circulaţia rutieră în zonă se desfăşoară deviat, pe un pod provizoriu de pontoane.

Preşedintele Traian Băsescu s-a interesat, totodată, de modul în care se lucrează la repararea căii ferate afectate de inundaţii, din zonă. “Trebuie să merg să văd de ce nu se lucrează”, a spus şeful statului.

El a aflat însă că lucrările de reparare a căii ferate nu au început, iar preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a explicat că nu au fost alocate încă fondurile necesare. Băsescu a spus că, în aceste condiţii, este nevoit să meargă să vadă care este situaţia şi acolo.

Inundaţiile din acest an au avariat şi calea ferată din zonă, fiind afectat transportul feroviar în Bucovina, în special cel de mărfuri.

Potrivit autorităţilor locale, traficul feroviar este blocat din cauza unei porţiuni mici avariate la Dorneşti, iar pentru economia judeţului şi pentru cea naţională repararea căii ferate este extrem de importantă şi de urgentă pentru că asigură exportul de mărfuri efectuat de doi mari investitori austrieci din judeţul Suceava, respectiv firmele Schweighofer şi Egger.

De la Dorneşti, şeful statului a plecat la Iaşi, unde s-a întâlnit cu premierul moldovean, Vlad Filat.

În comuna Dorneşti au fost afectate în urma inundaţiilor 330 de case, iar 37 de locuinţe trebuie reconstruite.

Pagubele produse de inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie în judeţul Suceava se ridică la peste 357 de milioane de lei (aproximativ 83, 8 milioane de euro), potrivit unui raport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.


Intră acum și în grupul de