622 de ani de la prima atestare documentara a Sucevei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Complexul Muzeal Bucovina împreună cu Centrul Cultural Bucovina şi Biserica „Sf. Gheorghe” din Mirăuţi au organizat miercuri după-amiază o manifestare dedicată împlinirii a 622 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei.

La biserica „Sf. Gheorghe” s-a ţinut o slujbă specială de pomenire a voievodului Petru I Muşat, cel care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava, iar la statuia acestuia situată lângă Casa de Cultură a Sindicatelor s-au depus coroane de flori.

Prezent la manifestare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, a dat citire câtorva date de interes despre domnia „părintelui Sucevei”, după cum l-a numit pe voievod viceprimarul Viorel Seredenciuc. „Ne propunem ca în fiecare an să sărbătorim prima atestare documentară, pentru că în acest moment atunci când spui municipiul Suceava toată lumea se gândeşte la Ştefan Cel Mare, însă Petru I Muşat este cel care a mutat capitala de la Siret la Suceava”, a adăugat Viorel Seredenciuc.

Dorinţa de a păstra continuitatea acestei sărbători şi-a manifestat-o şi subprefectul Angela Zarojanu care a afirmat că „această sărbătoare va deveni una permanentă deoarece aşa este şi normal, trebuie să cunoaştem istoria, trebuie să respectăm înaintaşii”. Astfel, prima atestare documentară a Sucevei este considerată un eveniment la fel de important ca “Zilele Sucevei” sau Festivalul Medieval, după spusele tuturor celor prezenţi la manifestare.

Lângă statuia din piaţa centrală a municipiului, Complexul Muzeal Bucovina a pus la dispoziţia trecătorilor o replică a documentului unde se menţionează pentru prima dată locaţia şi existenţa Sucevei, replică care poate fi vizionată până săptămâna următoare.

Depunerea de jerbe de flori a reunit la statuia lui Petru I Muşat reprezentanţi a Prefecturii Suceava, Primăriei Municipiului Suceava, Consiliului Judeţean Suceava, Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, ai Poliţiei, ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Complexului Muzeal Bucovina.


Intră acum și în grupul de