Comisarul european Janez Lenarčič, la operaționalizarea Hub-ului logistic pentru ajutoare umanitare de la Suceava: Mesajul nostru către ucraineni este că nu vor fi lăsați singuri


Intră acum și în grupul de

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a participat, miercuri seara, la operaționalizarea Centrului Logistic european pentru ajutoare umanitare de la Suceava unde au ajuns primele patru TIR-uri cu ajutoare trimise din Italia.

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a arătat că Ucraina este victima unei agresiuni și are nevoie de ajutorul UE.

El a spus că încurajează solidaritatea UE, a statelor membre și a precizat că Ucraina a solicitat să beneficieze de mecanismul de asistență și protecție, iar până acum a primit acest sprijin de la mâncare, combustibili, medicamente, echipament tehnic, ambulanțe.

Comisarul european a explicat că ajutorul este atât de mare încât a fost necesar să fie înființate centre logistice pentru gestionarea acestor ajutoare, unul în Polonia, altul în Suceava și altul în Slovacia.

„Sunt recunoscător autorităților române pentru buna cooperare cu Centrul de Coordonare a Răspunsului pentru înființarea acestui hub care va avea un rol vital în asigurarea ajutorului umanitar pentru Ucraina. Până acum, prin Mecanism s-au alocat deja ajutoare în valoare de 100 de milioane de euro. Este încurajator și suntem determinați să continuăm să susținem Ucraina și să sprijinim vecinii Ucrainei care preiau refugiați și să mulțumim generozității României pentru ospitalitatea pe care guvernul României, autoritățile și populația au arătat-o vecinilor ucraineni”, a spus Lenarčič

El a mulțumit tuturor țărilor membre care au oferit atât de multă asistență Ucrainei și a subliniat că România a oferit o cantitate importantă de astfel de ajutoare.

„Mesajul nostru către ucraineni este că nu vor fi lăsați singuri”, a transmis Lenarčič.

Șeful DSU, Raed Arafat, a arătat că de acum se trece la o nouă fază în ceea ce privește acordarea asistenței umanitare către Ucraina.

El a spus că acest hub umanitar este coordonat de Protecția Civilă Europeană, de Centrul de Cooronare a Răspunsului din cadrul Protecției Civile Europene și are un rol extrem de important pentru a facilita transferul de ajutoare umanitare din partea statelor membre ale UE și ale altor state care doresc acest lucru și organizații mari care doresc să doneze pentru Ucraina.

Din partea Protecției Civile Italiene au ajus 4 din cel 17 TIR-uri care urmează să ajungă în următoarele zile.

Astfel, cele patru TIR-uri au fost așteptate de trei TIR-uri din partea ucraineană și unul dintre TIR-uri va fi descărcat, iar marfa depozitată temporar urmând să fie preluată mâine.

Totodată, vor veni alte TIR-uri cu ajutoare și va fi o mișcare continuă, a explicat Arafat cum va funcționa acest centru logistic.


Intră acum și în grupul de