Ministerul Apărării, după noi informații false privind demersuri pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor: Intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră

Ministerul Apărării Naționale a semnalat, joi, noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor.

Documentele din imaginile prezentate de MApN, care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, reprezintă falsuri, susține instituția care precizează că în legătură cu acestea, au fost sesizate autoritățile judiciare.

„Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese. Singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.”, se arată în comunicat.

MApN spune că această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina, iar aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul Apărării a reiterat că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat, iar executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.

„Recomandăm cetățenilor care primesc documente asemănătoare celor din imagini să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul”, spune MApN.

Datele de contact ale acestor structuri sunt disponibile pe pagina de internet a ministerului, la adresa următoare: https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/.

„Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de conflictul din Ucraina, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare. Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea. Ministerul Apărării Naționale a semnalat public aceste tentative, inclusiv pe platforma InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/.”, se mai arată în comunicarea MApN.