Hidroelectrica SA poate prelua TERMICA si deveni furnizorul de agent termic al Sucevei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, este convins că există şanse ca actuala centrală electro-termică a municipiului reşedinţă de judeţ, administrata de SD Termica SA, să fie concesionată şi că firma Hidroelectrica SA ar putea fi unul dintre potenţialii investitori.

Ion Lungu a spus într-o conferinţă de presă că municipalitatea suceveană intenţionează să realizeze un parteneriat în vederea construcţiei unei centrale termice de cogenerare dimensionată la actuala piaţă de energie termică din municipiu, urmând ca Termica SA să participe cu terenul şi instalaţiile aferente, iar municipalitatea cu reţeaua de distribuţie a agentului termic.

Condiţia de eligibilitate constă în preţul gigacaloriei la ieşirea din centrală, capacitatea de producţie de 10 Gcal/oră în perioada de vară şi de 100 Gcal/oră în perioada de iarnă şi dovada că va avea combustibili, gaze naturale sau biomasă, pentru funcţionare pe o perioadă de zece ani.

În ceea ce priveşte actuala centrală electro termică, Lungu a spus că se va organiza o selecţie în vederea concesionarea acesteia, unul dintre potenţialii investitori fiind Hidroelectrica.

„Se pare că Hidroelectrica este interesată de un parteneriat cu termocentrala din Suceava pentru a produce energie electrică pe perioada de vară, pentru a avea o supapă pe energie termică”, a spus Lungu.

El a arătat că din discuţiile purtate cu reprezentanţi ai Hidroelectrica, compania dispune de fonduri de aproximativ 50 de milioane de euro pentru investiţii în termocentrale pentru a putea produce energia electrică pe care a contractat-o şi în perioadele în care nu poate asigura întreaga cantitate din energia hidro.

„Dacă această intenţie se va concretiza într-o ofertă, va avea aceleaşi condiţii pentru concesionare ca şi ceilalţi potenţiali investitori”, a spus primarul.
Potrivit lui Lungu, pentru concesionarea centralei electro-termice actuale eventualul investitor trebuie să se angajeze că va face investiţii în retehnologizare în vederea producerii de energie electrică în principal în valoare de 34 de milioane de euro în următorii doi ani.

Compania de termoficare Termica Suceava a demarat în luna mai procedurile privind atragerea de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru furnizarea serviciilor de consultanţă.


Intră acum și în grupul de